UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Пекіні відреагували на критику Зеленського щодо китайсько-бразильського "мирного плану"

"Зараз першочерговим пріоритетом є деескалація конфлікту".

Речниця МЗС КНР Мао Нін, коментуючи слова президента України про "мирний план" Бразилії та Китаю, заявила, що країни взяли до уваги критику, але продовжать працювати на основі цього плану. Про це повідомляє Укрінформ.

"Зараз першочерговим пріоритетом є деескалація конфлікту, тому в ініціативі Китаю і Бразилії із шести пунктів першим міститься заклик до відповідних сторін утримуватись від розширення лінії фронту й посилення бойових дій, а також уникати кроків, які можуть спровокувати загострення на фронті", – зазначила чиновниця.

Мао Нін наголосила, що в китайсько-бразильському «консенсусі» також ідеться про неприпустимість застосування у конфлікті ядерної зброї чи завдання ударів по атомних електростанціях і міститься заклик до всіх сторін сприяти діалогу та переговорам.

За її словами, цей план отримав позитивні відгуки з понад 110 держав. Вона також додала, що Китай продовжує обговорювати його з нашою державою.

Читайте також: Міністр оборони Китаю закликав Україну до примирення з Росією

"Китай і Україна підтримують тісні контакти з відповідних питань, у тому числі щодо китайсько-бразильського "консенсусу із шести пунктів". Ми продовжимо сприяти мирному діалогу і переговорному процесу та відіграватимемо конструктивну роль у політичному врегулюванні конфлікту", – додала вона.

Раніше президент України Володимир Зеленський коментуючи так званий китайсько-бразильський "мирний план", назвав його деструктивним. Він також зауважив, що це — політична заява. За його словами, заклик сісти за стіл переговорів для "примирення" є неприйнятним.