UA / RU
Підтримати ZN.ua

Терпіння щодо розбіжностей з Філіппінами обмежене — Міноборони Китаю

На думку Пекіна, на "нерозважливі провокації" Манілу надихає Вашингтон.

Китай прагне врегулювати розбіжності з Філіппінами у Південнокитайському морі, але терпіння Пекіну "обмежене". Про це заявив речник китайського Міноборони Ву Цянь, повідомляє Reuters.

Агентство зазначає, що на пресконференції Цянь також заявив, що підтримка США надихнула Філіппіни на "нерозважливі провокації". Напруженість між країнами зросла останніми тижнями після низки сутичок та інцидентів у повітрі та на морі на мілині Сабіна у Південнокитайському морі.

Читайте також: Маніла звинуватила Китай у запуску сигнальних ракет поблизу філіппінських літаків у Південно-Китайському морі

Раніше у Сполучених Штатах заявляли про готовність супроводжувати філіппінські кораблі у Південнокитайському морі. Голова Індо-Тихоокеанського командування США Семюель Папаро зазначав, що таке рішення є "цілком розумним варіантом" у межах Договору про взаємну оборону між країнами.

Нагадаємо, Китай звинувачував Філіппіни у "навмисному зіткненні" з китайським кораблем у Південнокитайському морі. Маніла ж звинувачувала Повітряні сили КНР у "небезпечних та провокаційних діях" над спірними водами.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, що суперечить позиціям деяких його сусідів. Кораблі Філіппін та КНР часто потрапляють сутички, адже обидві країни перебувають у територіальній суперечці в багатих на ресурси водах.