UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тайвань відкинув план Китаю щодо економічної “інтеграції” з островом

Тайбей назвав це “політизованим захопленням грошей”.

Уряд Тайваню відкинув план Китаю щодо прискорення економічної інтеграції з островом, назвавши його політизованим захопленням грошей, щоб виправити "погіршення" бізнес-середовища в країні. Острів вважає це марною спробою спонукати тайванців до підтримки Комуністичної партії, повідомляє Reuters.

Китай, який вважає Тайвань своєю територією, нещодавно оприлюднив кроки, спрямовані на перетворення прибережної провінції Фуцзянь, що розташована навпроти острова, на зону інтегрованого розвитку.

Читайте також: США бачать внутрішні ризики для здатності Тайваню протистояти Китаю — Bloomberg

Пекін вживатиме низку "спеціальних" політичних заходів для покращення доступу тайванських підприємств до провінції Фуцзянь через Тайванську протоку.

Пекін також поглибить інтегрований розвиток китайського міста Сямень і контрольованих Тайванем островів Кінмень, включаючи прискорення газової, електричної і транспортної комунікації між ними, заявив заступник голови Національної комісії Китаю з розвитку і реформ Конг Лян.

Але Тайванська рада у справах материкового Китаю, яка формує політику острова, заявила, що цей "односторонній" план є лише черговою спробою повернути на свій бік тайванців, яка не спрацює. 

“Китай намагається пообіцяти рівне ставлення і економічні вигоди як прикриття, щоб завоювати і спокусити наших людей і компанії переїхати на материк і інтегруватися в його системи, правил і норм, прийняти керівництво Комуністичної партії", - йдеться в заяві.

Читайте також: Байден схвалив військову допомогу Тайваню: якою буде реакція Пекіна

“Китай страждає від економічних проблем, системних ризиків у фінансовій системі та погіршення бізнес-середовища, Очевидно, що це спроба залучити тайванські кошти і таланти до материкового Китаю, щоб стимулювати його внутрішню економіку", - додали на Тайвані.

Пекін вже давно пропонує Тайваню вибір між двома шляхами - мир і процвітання або війна і занепад.

У четвер, 14 вересня, китайські військові літаки знову увійшли в зону ідентифікації протиповітряної оборони Тайваню, що, на думку острова, стає регулярним тиском.

Також Китай зміцнює військово-повітряні можливості уздовж узбережжя Тайваню, постійно розміщуючи нові винищувачі і безпілотники на розширених авіабазах.

Читайте також: Тайвань зафіксував 28 літаків ВПС Китаю у своїй зоні ідентифікації ППО

Китай уже давно застосовує до острова політику «батога і пряника», погрожуючи йому перспективою військових дій і водночас звертаючись до тих, хто, на його думку, схильний підтримати точку зору Пекіна.

Зокрема, уряд Тайваню очікує, що Китай спробує втрутитися у вибори на острові в січні, незаконно фінансуючи прихильних до Пекіна кандидатів. Також не виключається можливість застосування Китаєм сили для захоплення Тайваню.