UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін у новорічному привітанні заявив, що "возз'єднання з Тайванем неминуче"

"Співвітчизники по обидва боки Тайванської протоки повинні бути пов'язані спільною метою".  

Президент Китаю Сі Цзіньпін у своєму новорічному привітанні наголосив, що воз’єднання КНР та Тайваню є "неминучим". Про це повідомляє Reuters.

Слова китайського лідера звучать більш рішучише ніж торік, коли до обрання нового лідера на острові, на який претендує Китай, залишилося менше двох тижнів.

Президентські та парламентські вибори 13 січня відбуваються у час загострення відносин між Пекіном і Тайбеєм. Китай посилює військовий тиск, щоб підтвердити свої претензії на суверенітет над демократично керованим Тайванем.

У виданні зазначають, що Китай вважає Тайвань своєю "священною територією" і ніколи не відмовлявся від застосування сили, щоб повернути його під китайський контроль, хоча Сі не згадував про військові погрози у своїй промові, що транслювалася на державному телебаченні.

"Возз'єднання батьківщини є історичною неминучістю. Співвітчизники по обидва боки Тайванської протоки повинні бути пов'язані спільною метою і розділити славу омолодження китайської нації", – сказав лідер Китаю.

Читайте також: Сі заявив Байдену, що Пекін «возз'єднає» Тайвань з Китаєм

Раніше видання The Independent, посилаючись на неназваного чиновника зі США повідомляло, що очільник Китаю Сі Цзіньпін під час свого візиту до США пообіцяв американському президентові Джо Байдену, що не нападатиме на Тайвань "у найближчі роки"