UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін схвалює «мирну ініціативу» лідерів країн Африки щодо України

Сі наголосив на важливості переговорів та підтримав рішення відправити «мирну делегацію».

Лідер Китаю Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом ПАР Сирілом Рамофосою. Зокрема, сторони обмінялися думками щодо «кризи в Україні», повідомила пресслужба китайського МЗС.

«ПАР підтримує позицію Китаю щодо політичного врегулювання «кризи в Україні» і сподівається, що зацікавлені сторони відновлять переговори якнайшвидше», - йдеться у заяві.

Повідомляється, що «мирна делегація» у складі лідерів шести африканських країн, включаючи ПАР, відвідає Росію та Україну, щоб сприяти «якнайшвидшому завершенню конфлікту».

Сі зазначив, що позиція Китаю щодо «кризи в Україні» є «послідовною і зводиться до закликів до миру і сприяння переговорам».

Читайте також: Посол США у ПАР заявив, що російське судно завантажило зброю та боєприпаси у Південній Африці

«Є сподівання, що всі сторони акумулюють сприятливі умови для врегулювання кризи шляхом діалогу. Добре, що президент (Сиріл Рамафоса — ред.) та лідери відповідних африканських країн сформували мирну делегацію, яка відвідає Росію та Україну. Я сподіваюся, що миролюбні країни в усьому світі, які підтримують справедливість, використають свої раціональні голоси, щоб переконати в необхідності миру і сприятимуть переговорам», - заявили в МЗС Китаю.

Читайте також: В ПАР розмірковують над перенесенням зустрічі лідерів БРІКС до Китаю, щоб не заарештовувати Путіна

Сі зазначив, що Китай і Південна Африка є важливими державами, що розвиваються, і обидві країни мають особливі «братерські та дружні відносини». Китай також підтримує головування ПАР в організації різних заходів співпраці БРІКС цього року.

Рамафоса заявив, що ПАР пишається міцним стратегічним партнерством високого рівня між Південною Африкою і Китаєм. Південна Африка поглиблюватиме комунікацію та координацію з Пекіном та іншими країнами БРІКС з метою зміцнення співпраці.

Читайте також: У ПАР створили комісію, яка розслідуватиме можливі поставки зброї до РФ

Шість африканських лідерів пропонують Україні погодитися на початок мирних переговорів з Росією, навіть якщо російські війська залишатимуться на українській території.

На Заході вважають ПАР одним із найближчих союзників Москви на африканському континенті. Рамафоса заявляв, що не погоджується з тим, що позаблокова позиція країни означає підтримку РФ.

Китай неодноразово намагався зобразити себе миротворцем, попри тісні зв'язки з РФ. Спецпредставник Китаю у справах Євразії Лі Хуей, який минулого місяця відвідав європейські столиці з метою сприяння мирним переговорам, заявив, що Пекін розглядає можливість ще однієї «миротворчої місії». Однак деякі західні аналітики ставлять під сумнів щирість зусиль Китаю у просуванні миру і те, чи збігається його бачення завершення війни з баченням України.