UA / RU
Підтримати ZN.ua

Сі Цзіньпін наступного тижня відвідає В'єтнам, через кілька місяців після візиту Байдена — Bloomberg

США та Китай змагаються за вплив у регіоні. 

Лідер Китаю Сі Цзіньпін, ймовірно, відвідає В'єтнам 12-13 грудня. Чиновники двох країн узгодили дати після того, як міністр закордонних справ Китаю Ван І відвідав Ханой минулого тижня, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Помічники Байдена ведуть переговори з В'єтнамом про постачання зброї, що може роздратувати Китай — Reuters

Як Китай, так і В'єтнам вирішили перенести візит Сі на кілька днів через причини, пов'язані з графіком. Раніше очікувалося, що Сі відвідає В'єтнам 14-16 грудня.

Китайський лідер востаннє відвідував В'єтнам у 2017 році, коли брав участь у саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в прибережному місті Дананг. 

Його майбутня поїздка відбудеться приблизно через три місяці після візиту до В'єтнаму президента США Джо Байдена. В'єтнам підвищив рівень своїх відносин із США до "всеосяжного стратегічного партнерства" - так само, як він визначає відносини з Китаєм та Індією.

Читайте також: Сі Цзіньпін зустрівся з президентом В'єтнаму: США та Китай змагаються за вплив у Південно-Східній Азії

Для США В'єтнам є важливим торговельним партнером у Південно-Східній Азії. Але для В'єтнаму зближення з США є важким балансуванням між тим, щоб співпрацювати з Вашингтоном і не засмучувати Пекін, хоча Ханой стурбований зростанням активності Китаю в Південно-Китайському морі. Дві країни роками ведуть суперечку за потенційно багату на енергоресурси ділянку акваторії, яку В'єтнам називає Східним морем.