UA / RU
Підтримати ZN.ua

Що міг віддати Путін Китаю, окрім землі російського острова: які секрети РФ та послуги могли б зацікавити партнера

Експерти вважають, що Путін потай продає Китаю воєнні технології та виступає для нього "загоничем" західних політиків.

Президент РФ Владімір Путін не тільки закладає Китаю російські землі, адже острова Хейсяцзи-Дао замало для продовження розбудови «справедливого багатополярного світу». У РФ є для Китаю певні технологічні напрацювання, пише завідувач відділу Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) Олексій Іжак у статті «Маскарад Путіна. Що він привозив до Китаю і яких угод хоче «По Украине» на сайті ZN.UA.

Читайте також: Китай і Росія зміцнюють свій вплив на тлі проблем на Заході — WP

Вони стосуються ядерних реакторів для підводних човнів, протисупутникової зброї, протиракетної оборони. Частково Путін про це згадував під час спілкування з журналістами.

Читайте також: Китай має обрати торгівлю з Європою або війну Росії в Україні – The Hill

Окрім радянських напрацювань щодо зброї та землі у натуральному вигляді, РФ може запропонувати Китаю послуги «геополітичного тарану». Йдеться про такі події:

Немає жодних свідчень того, що Китай коли-небудь просив РФ перекладати російською для Путіна промови Сі Цзіньпіна про геополітику, виділяти ресурси й людей на «війну з НАТО в Україні», наступати на інтереси Франції в Африці й проводити в Європі навчання проти американських ракет на островах у Тихому океані.

«Китай все ще не любить війни й висловлює роздратування актуалізацією питань ядерної зброї. Але РФ вперто намагається принести свою агресивність у дар Китаю», - зазначає Олексій Іжак.

Раніше ми писали про те, що адміністрація президента США Джозефа Байдена хоче збільшити мито на ввезення китайських електрокарів з 25% до 100%. Про це написала Financial Times. Влада стурбована тим, що Китай просувається у "зеленому" промисловому секторі, зокрема, у виробництві сонячних панелей. Першим про рішення підвищити мито на авто дізнався Bloomberg. Потім люди, знайомі з ситуацією розповіли FT, що адміністрація може оголосити про цей крок та інші тарифи на імпорт товарів з використанням "чистої" енергії.