UA / RU
Підтримати ZN.ua

Саміт миру: Китай заручається підтримкою країн Глобального Півдня, щоб запропонувати послуги Росії

Китай та Росія наполягають на своєму баченні завершення війни в Україні.

Китай, який претендує на роль ключового посередника у врегулюванні російсько-українського конфлікту, не лише відстоює позицію Москви, а й намагається просувати власні «мирні пропозиції». Про це пише експерт з питань Східної Азії, магістр зовнішньої політики, асоційований старший аналітик Центру «Нова Європа» Наталія Бутирська «Чому для України важлива участь Китаю у саміті світу?» на сайті ZN.UA.

Читайте також: Саміт миру: чому для Офісу президента важливо домогтися приїзду китайської делегації

З 3 до 9 травня спецпредставник Китаю Лі Хуей провів третій раунд «човникової дипломатії» з «політичного врегулювання української кризи», відвідавши Туреччину, Єгипет, Саудівську Аравію та ОАЕ. Це країни, які беруть участь у російсько-українському конфлікті. Напередодні візиту Лі Хуей також провів телефонну розмову із представниками Бразилії, Індонезії, ПАР, Казахстану. Під час цих розмов Китай висунув шість ідей для деескалації ситуації, за якими сторони конфлікту мають:

Китай вибудовує групу підтримки власних мирних ініціатив, щоб запропонувати свої посередницькі послуги, прийнятні для російської сторони, які підтримають країни-однодумці.

Раніше ми писали про те, що президент України Володимир Зеленський заявив, що його «не дуже турбує» російський наратив про нібито його нелегітимність на цій посаді після п'яти років від дня інавгурації.