UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нідерланди посилили обмеження на експорт обладнання для виробництва мікросхем: Китай відреагував

Пекін закликав уряд Нідерландів не зловживати експортним контролем. 

Уряд Нідерландів у п'ятницю, 30 червня, оголосив про нові обмеження на експорт деяких видів обладнання для виробництва напівпровідників, що сприяє зусиллям США з обмеження поставок високотехнологічних компонентів до Китаю. Але посилення експортного контролю викликало невдоволення з боку Пекіна, повідомляє Reuters.

Пекін закликав Нідерланди не перешкоджати двосторонньому співробітництву в напівпровідниковій промисловості і не зловживати заходами експортного контролю, йдеться в заяві Міністерства торгівлі Китаю.       

У заяві також зазначається, що обидві країни часто обговорюють цю тему на різних рівнях.

"Ми пішли на цей крок в інтересах нашої національної безпеки", - наголошувала раніше міністр торгівлі Нідерландів Лізі Шрайнемахер, додавши, що таке обладнання може мати військове застосування.

Посольство Китаю в Нідерландах назвало цей крок "зловживанням заходами експортного контролю", що порушує правила торгівлі.

ASML —  голландська компанія, яка є ключовим постачальником обладнання для виробників комп'ютерних чіпів, не очікує, що нові правила матимуть суттєвий вплив на її бізнес, і не змінює фінансові рекомендації.

Очікується, що правила, які вимагатимуть від компаній, що виробляють сучасне обладнання для виробництва мікросхем, отримувати ліцензію перед тим, як експортувати його, набудуть чинності 1 вересня.

Нові правила є результатом домовленості на високому рівні між США і двома союзниками з потужними галузями виробництва чіпів - Нідерландами і Японією про посилення обмежень.

Читайте також: Війна чіпів: Китай заборонив купувати мікросхеми американської компанії Micron

Західні країни дедалі обережніше ставляться до обміну технологіями з Китаєм. Тим часом китайські компанії піднімаються в рейтингу найбільших у світі витрат на дослідження і розробки — ознака того, що, можливо, західні технології їм більше не знадобляться, пише Bloomberg.