UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міністр оборони Китаю пообіцяв зміцнити військові зв'язки з низкою країн світу, виключивши з цього списку США — Bloomberg

Пекін призупинив військовий діалог на високому рівні зі Штатами.

Міністр оборони Китаю Лі Шанфу пообіцяв зміцнити військові зв'язки з низкою країн світу, виключивши з цього списку найбільшого економічного і геополітичного суперника Пекіна — Сполучені Штати. Про це повідомляє Bloomberg.

"Ми готові поглиблювати військову співпрацю з сусідами, в тому числі з членами Асоціації держав Південно-Східної Азії", - заявив Лі Шанфу на конференції з питань безпеки в Москві у вівторок, 15 серпня, зазначивши, що Пекін також хоче посилити зв'язки з Європою.

Читайте також: NYT: Путін все ще корисний для Сі Цзіньпіна, але так буде не завжди

“Китай і надалі зміцнюватиме традиційну дружбу з країнами Африки, Латинської Америки, Карибського басейну і південної частини Тихого океану", - додав він.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін призупинив військовий діалог на високому рівні з США після того, як напруженість між двома ядерними державами посилилася після візиту ексспікера Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі на Тайвань минулого року. Відтоді Китай відмовляється дозволити главі Міноборони розмовляти зі своїм американським колегою, доки адміністрація президента США Джо Байдена не скасує санкції, запроваджені проти Лі у 2018 році за участь у закупівлі зброї у Росії. 

Минулого місяця китайський генерал звинуватив "деяких людей" у США у розриві зв'язків, коли зустрічався з колишнім держсекретарем Генрі Кіссінджером у Пекіні. Під час свого виступу у вівторок Лі зробив завуальований натяк на Вашингтон, заявивши, що "гегемоністська практика" втручання у внутрішні справи інших країн викликає все більший опір у світі.

Візит китайського міністра оборони до Москви є останнім сигналом того, що прихильність Сі до глави Кремля Владіміра Путіна не ослабла, незважаючи на рідкісну суперечку між китайськими громадянами і офіційними особами на російському прикордонному пункті пропуску на початку цього місяця.

У вівторок Лі назвав військові відносини Китаю з Росією "моделлю співпраці", заявивши, що їхні зв'язки характеризуються "неконфронтацією" і "не спрямовані проти будь-якої третьої сторони".

Читайте також: Міністр оборони Китаю цього тижня відвідає Росію та Білорусь

Сі Цзіньпін не став перетинати “червоні лінії” Вашингтона щодо надання РФ зброї для війни проти України. Але це не завадило Пекіну зблизитися з російськими військовими в інший спосіб, писав раніше Bloomberg.

Минулого року Китай і збройні сили РФ провели шість спільних військових навчань - найбільше за останні двадцять років. Це становить дві третини всіх навчань Китаю з іноземними військовими у 2022 році, згідно з даними, зібраними Центром вивчення військових справ Китаю при Національному університеті оборони США.

Згідно з підрахунками, Росія і Китай провели щонайменше 36 спільних навчань після анексії Криму Путіним. Це порівняно з десятьма навчаннями за десятиліття, що передували 2014 року.

Читайте також: The Hill: Чи готовий Захід до нової холодної війни з Китаєм та Росією?

Повідомлялося, що США і Китай відкривають нові лінії зв'язку для вирішення спірних питань, що може бути однією з перших ознак прогресу на шляху до стабілізації відносин після візиту держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна в червні. 

Однак суперечності між Китаєм та США є занадто серйозними та глибокими, щоб вірити у швидке поліпшення та нормалізацію відносин. Навіщо глава Держдепу літав до Пекіна аналізує Віктор Константинов у статті «Чого Блінкену вдалося домогтися в Китаї та що це означає для України».