UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китайська торгівля відновлюється, зокрема, завдяки експорту до Росії — FT

Глава МЗС Китаю привітав "нову парадигму" у відносинах із Москвою на тлі зростання торгівлі.

Зовнішня торгівля Китаю зростала швидше, ніж очікувалося, у перші два місяці цього року, частково завдяки електроніці та збільшенню експорту на ринки, що розвиваються, і в Росію. На тлі цього міністр закордонних справ Пекіна заявив про "нову парадигму" у відносинах із Москвою. Про це пише FT.

Читайте також: Війна РФ проти України приносить вигоду Китаю — NYT

Китайський експорт зріс на 7,1% у січні-лютому 2024 року порівняно з попереднім роком, показник перевищив оцінки аналітиків, які прогнозували зростання на 1,9%. Імпорт зріс на 3,5% в порівнянні з прогнозованим показником у 1,5%. 

"Основним фактором відновлення експорту стало зростання глобального циклу виробництва технологічних товарів, в основному електроніки", - сказав економіст у UBS Тао Ван.

Покращення показників торгівлі Китаю, яке порівняно з 5-відсотковим падінням за весь 2023 рік, є гарною новиною для політиків країни, які зібралися цього тижня в Пекіні на щорічне засідання парламенту.

Економіка Китаю намагається оговтатися від кризи у секторі нерухомості, слабкої довіри споживачів та інвесторів, а також падіння експортних надходжень минулого року, але уряд поставив перед собою амбітну мету 5% зростання валового внутрішнього продукту на 2024 рік.

У перші два місяці цього року найбільшим торговельним партнером Китаю була Асоціація держав Південно-Східної Азії, товарообіг з якою зріс на 4,8%, за нею йде ЄС, торгівля з яким упала на 4,1%. Торгівля із США дещо зросла, збільшившись на 0,7%.

Стрімко підвищилися показники торгівлі Пекіна з РФ: за перші два місяці цього року двостороння торгівля зросла на 9,3% до 37 млрд доларів США, а експорт з Китаю до Росії збільшився на 12,5%.

Читайте також: Китай оголошує про економічні плани, які відірвані від реальності – Еconomist

Минулого року РФ стала п'ятим за величиною торговельним партнером Китаю як одна країна, порівняно з дев'ятим місцем у 2020 році, оскільки товарообіг досяг 240 мільярдів доларів, перевищивши цільовий показник у 200 мільярдів доларів. Росія приблизно зберегла цю позицію в перші два місяці 2024 року, лише частково поступаючись п'ятим місцем Австралії.

У четвер, 7 березня, міністр закордонних справ Китаю Ван І підкреслив, що обидві країни розвивають торгівлю як частину стратегічних відносин. Його коментарі, ймовірно, посилять занепокоєння в ЄС, який вважає, що Пекін мовчазно підтримує російське вторгнення в Україну.

"Китай і Росія створили нову парадигму відносин між великими країнами. Політична взаємна довіра двох сторін продовжує поглиблюватися. Російський природний газ надходить до домогосподарств Китаю, а китайські автомобілі їздять вулицями Росії", - сказав Ван. 

Європейські лідери неодноразово попереджали Пекін, що його підтримка Росії підриває позиції Китаю в ЄС. Але Ван наголошує, що партнерство Пекіна зі своїм сусідом відповідає власним інтересам Китаю і не спрямоване проти будь-яких "третіх сторін".

Торгівля Пекіна з Індією і Бразилією також стрімко зросла протягом перших двох місяців року, збільшившись на 15,8% і 33,3% відповідно.

Науковий співробітник Китайського центру міжнародних економічних обмінів Чжан Яньшен частково пояснює це зростання "френдшорингом" —  по суті, перенаправленням ланцюжків поставок до країн, які вважаються політично та економічно безпечними або з низьким рівнем ризику, щоб уникнути порушень для бізнесу.

"Вплив геополітики прискорив структурні зміни в торгівлі", - сказав він.

"Китай, схоже, дедалі активніше бере участь у ланцюгах поставок, що живлять нещодавню хвилю індустріалізації в Індії, оскільки він позиціонує себе як наступне місце остаточної збірки", — кажуть аналітики Moody's Сара Тан та Адіті Раман.

Експорт сталі також зріс на 32,6% в річному обчисленні за цей період, а імпорт залізної руди збільшився на 8,1%. Це, ймовірно, було пов'язано з надлишком потужностей у Китаї, де спад на ринку нерухомості призвів до скорочення внутрішнього попиту на метали. Бразилія, тим часом, ймовірно, купувала більше електроніки з Китаю і експортувала більше залізної руди, кажуть аналітики Moody's.

Читайте також: Китай підтримує проведення міжнародної конференції для сприяння припиненню війни РФ проти України 

З початку повномасштабної війни РФ проти України, Китай і Росія розширили економічну співпрацю та дипломатичні контакти, а стратегічне партнерство двох країн лише зміцнилося. Пекін не засудив вторгнення РФ, хоча в офіційних повідомленнях заявляє, що необхідно поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн.

Неодноразово повідомлялося, що китайські компанії відіграють вирішальну роль у зміцненні військового потенціалу Росії, в тому числі через торгівлю товарами подвійного призначення, які можуть використовуватися для виробництва зброї — Китай став ключовим каналом постачання критично важливих західних технологій до РФ.  Сам Пекін відкидає такі звинувачення, заявляючи, що його торгівля з Москвою є "нормальним економічним співробітництвом", і не спрямована проти "третьої сторони".

Читайте також: Що означає китайська мудрість під час війни в Україні?

РФ стала світовим лідером з-поміж країн, проти яких запроваджені міжнародні санкції. Втім, лазівки, які дають змогу Росії їх обходити, і залишаються, і знаходяться. Цивільні технології швидко адаптуються під воєнні потреби країни-терористки, а тривалий процес удосконалення санкцій та обмежень, вочевидь, не встигає за цими змінами. Як працює російський “паралельний імпорт”, завдяки якому РФ досі купує обладнання для виробництва зброї, розповідав Олександр Лємєнов.