UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай завдав торговельного удару по Росії – Newsweek

Водночас Пекін намагається поставляти товари в РФ через треті країни.

Російсько-китайська торгівля ще більше ускладнюється, оскільки експортери другої за величиною економіки світу шукають непрямі шляхи для обходу міжнародних санкцій, запроваджених проти Росії за вторгнення в Україну.

Російська газета «Известия» цитує місцевих представників бізнесу, які стверджують, що китайські фірми, особливо ті, що експортують продукцію, яка підпадає під західні санкції, наприклад, електроніку, намагаються відправляти її через треті країни, пише Newsweek.

Читайте також: Неочікувані наслідки візиту Путіна в Пекін: Китай зменшив імпорт російської нафти на 30%

Це відбувається на тлі того, що російський бізнес продовжує стикатися з проблемами при проведенні міжнародних платежів у Китаї. Майже всі китайські банки відмовляються приймати виплати в юанях із цієї країни. Російські трейдери також скаржаться на те, що китайські банки використовують ослаблення російської валюти, підвищуючи обмінний курс рубля до юаня.

Представник бізнес-групи «Опора Росії» в Китаї Ілона Горшенєва-Долунс розповіла, що китайські постачальники просили російських підприємців дозволити їм перевозити вантажі через інші країни.

Вона додала, що в міру посилення тиску Заходу на китайські фінансові установи, навіть деякі товари, які не входять до санкційних списків, отримують такий режим.

Комерційний директор компанії «Імпая Рус» Алєксєй Разумовський додав, що комісійні, які стягують агенти за спрощення логістики, збільшують кінцеву вартість, що, за його прогнозами, призведе до скорочення імпорту цих товарів.

Читайте також: Санкції проти Росії: в РФ закінчується китайський юань, а слідом може скоротитися експорт з Піднебесної

Разумовський додав, що пошук ефективніших способів доставки цих товарів займе певний час, і наголосив на перевагах їхнього транспортування через країни, які наразі перебувають у добрих відносинах із Росією.

РФ отримує китайські автівки як напряму, так і опосередковано, через транзитні перевезення з третіх країн, кажуть аналітики. Багато китайського експорту, пов'язаного з автомобілями, який нібито призначається для Центральної Азії, насправді прямує до Росії.

Більш ізольована економіка Москви після вторгнення значною мірою покладається на торгівлю з другою за величиною економікою світу і на закупівлю Китаєм російської нафти та природного газу зі значними знижками. У 2023 році товарообіг між сусідами підскочив до рекордного рівня у 240 мільярдів доларів.

Із початку року торгівля Китаю з Росією була нестабільною через проблеми з платежами. Експорт до Росії, деномінований у юанях, впав на 3% після зростання у травні та червні.

Читайте також: Будівництво газопроводу "Сила Сибіру-2" відклали — The South China Morning Post

Багаторічна та систематична підтримка Росії з боку Китаю свідчить про його зацікавленість у підтриманні високої температури протистояння в Україні й набутті економічних і геополітичних вигод від його різноманітних побічних ефектів.

Про те, чому Китай став третім, який сміється, в російсько-західному конфлікті навколо України, пишуть аналітики Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) при Шведському інституті міжнародних відносин (UI) Андреас Умланд і Гуго фон Ессен у статті «Що означає для України та Заходу китайсько-російський альянс».