UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Китай за припинення вогню»: у Пекіні розповіли про очікування від візиту Кулеби

При цьому МЗС Китаю не наголошує на важливості виведення військ РФ з України.

Речниця Міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін розповіла про очікування китайської сторони від візиту очільника МЗС України Дмитра Кулеби до Пекіна. Як повідомляє «Укрінформ», у КНР заявили про підтримку пошуків «реальних шляхів врегулювання» російської війни проти Української держави.

«Китайська сторона продовжить стояти на стороні миру, надавати підтримку зміцненню консенсусу в міжнародній спільноті та спільно шукати реальні шляхи врегулювання «кризи в Україні» [російсько-української війни] політичними методами», — зазначила речниця китайського МЗС.

Вона також додала, що у Пекіні виступають за припинення вогню, а врегулювання війни «відповідає інтересам кожної зі сторін». При цьому Мао не заявила про необхідність звільнення українських територій від окупанта, що відповідало б принципам Статуту Організації Обʼєднаних Націй.

Читайте також: США готують нові санкції проти Китаю за підтримку Росії

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Пекін офіційно декларує підтримку територіальної цілісності Києва, проте не засуджує агресію Москви, а зараз навіть продає росіянам компоненти для виготовлення зброї.

Раніше Китай та Бразилія презентували «мирний план Глобального Півдня» щодо російсько-української  війни. У в ньому вони не закликали Москву до виведення військ з усієї міжнародно визнаної території України. Як зазначає Тетяна Силіна у матеріалі «Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший» лише 7,5% українців знають про зміст ініціативи Китаю, при цьому 40% опитаних вважають, що від ідеї Пекіна слід триматися якомога далі.

Нагадаємо, Кулеба відвідає Китай 23-25 липня на запрошення голови МЗС КНР Вана Ї. Дипломати планують обмінятися думками на тему актуального стану та перспектив розвитку двосторонніх відносин, а також обговорять шляхи припинення війни в Україні та можливої ролі Пекіна у досягненні сталого і справедливого миру.