UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай випереджає США за рівнем інвестицій у країнах низки регіонів — FT

Пекін, зокрема, намагається диверсифікувати місця розташування виробництва на тлі ризику нових потенційних торговельних бар'єрів.

Китайські інвестиції в країнах Східної Європи, Північної Африки та Центральної Азії значно випередили інвестиції з США, оскільки Пекін шукає шляхи обходу американських торговельних обмежень, йдеться в новому звіті Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Про це повідомляє FT.

Читайте також: Макрон пропонує нову модель європейської економіки для захисту від Китаю, США та Росії

Минулого року 36 країн, в яких працює ЄБРР - від Польщі до Монголії на сході й від Марокко до Туреччини на півдні, отримали дещо менше 39% своїх сукупних інвестицій у нові проекти з Китаю, порівняно з 5,1% у 2022 році і лише 0,6% 20 років тому.

"Китай затьмарює прямі іноземні інвестиції з Німеччини та США", - сказала головний економіст ЄБРР Беата Яворчик.

На частку США й Німеччини припадає дещо менше 8% прямих іноземних інвестицій у нові проекти в регіонах, які охоплює міжнародний кредитор.

Цей сплеск частково свідчить про те, що Китай намагається диверсифікувати місця розташування виробництва з точки зору потенційних торговельних бар'єрів.

Наприклад, Пекін активно інвестує в Марокко, при цьому, країна має угоду про вільну торгівлю з США і може експортувати сировину для електромобілів, не підпадаючи під дію “каральних” тарифів, і мати право на американські субсидії на відновлювану енергетику.

Китайський виробник компонентів для акумуляторів CNGR Advanced Material минулого року підписав угоду про будівництво заводу з виробництва катодних матеріалів у Марокко для постачання на ринки США та Європи.

За словами Яворчик, завдяки таким інвестиціям Китай також сподівається скористатися "довгостроковими субсидіями США".

У вівторок, 14 травня, Вашингтон оголосив про значне підвищення тарифів на імпорт з Китаю, включаючи електромобілі, акумулятори та напівпровідники, щоб захистити робочі місця в США.

Але поки ЄС розмірковує над тим, чи слідувати цьому прикладу, Яворчик підкреслила, що Європа може залучити китайських виробників, а не блокувати їх повністю, так само, як Вашингтон спонукав японських автовиробників відкрити заводи в США в 1980-х роках. За її словами, така стратегія допоможе створити робочі місця і забезпечити, щоб ЄС залишався виробничою базою.

Китайські прямі іноземні інвестиції відстають від американських і німецьких у центральних і східних країнах-членах ЄС, оскільки Брюссель застосовує більш жорсткий підхід до компаній Китаю, які субсидує Пекін і які конкурують за нижчими цінами на внутрішньому ринку.

ЄБРР очікує, що ВВП у його регіонах зросте в середньому на 3% цього року і на 3,6% у 2025 році порівняно з 2,5% у 2023 році.

Країни, в яких працює ЄБРР, намагаються знизити інфляцію, яка зросла під час пандемії COVID-19 та після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. 

Банк знизив свій прогноз щодо ВВП на 0,2 відсоткових пункти порівняно з попереднім звітом у вересні частково через послаблення зростання в Центральній Європі та країнах Балтії, які страждають від наслідків війни РФ проти України та уповільнення економіки Німеччини. 

Читайте також: Китай має обрати торгівлю з Європою або війну Росії в Україні – The Hill

Повідомлялося, що між США та Китаєм зберігається напруженість щодо низки різних питань. Протягом останніх місяців офіційні особи обох країн часто казали про стабілізацію відносин, однак це — стабільність системного екзистенціального конфлікту, коли суперечності ще не призвели до прямого зіткнення. Детальніше про це розповідав Віктор Константинов у статті “Холодна війна. Чи буде перемир’я між США й Китаєм”.