UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай розширив обмеження на експорт військових безпілотників після візиту Кулеби до Пекіну – Bloomberg

Пекін неодноразово заперечував критику Заходу, що він надсилає Москві товари подвійного призначення, які мають військове застосування.

Китай скоригував свій експортний контроль над безпілотниками, призначеними для військового використання, оскільки Пекін стикається зі зростаючою критикою з боку США та їхніх союзників через посилення зусиль Росії на полі бою в Україні. Про це повідомляє Bloomberg.

"У середу низка відомств, включаючи Центральну військову комісію, внесли до чорного списку безпілотники з високоточним вимірювальним обладнанням. Зміни вносяться до списку, опублікованого минулого року, і набудуть чинності з 1 вересня", – йдеться у матеріалі.

У той час як чиновники зняли заборону на експорт споживчих дронів, Міністерство торгівлі підтвердило свою позицію, що цивільне обладнання не повинно використовуватися для "розповсюдження зброї масового знищення, тероризму або у військових цілях".

Журналісти зауважують, що уряд президента Сі Цзіньпіна оприлюднив цю директиву через кілька днів після того, як міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вперше відвідав Китай після вторгнення Росії в його країну у 2022 році. Пекін неодноразово заперечував критику Заходу, що він надсилає Москві товари подвійного призначення, які мають військове застосування.

"Китай виступає проти того, щоб експорт безпілотників використовувався в немирних цілях, і проти того, щоб окремі країни накладали незаконні санкції на китайські компанії і приватних осіб під приводом використання безпілотників", – додали в Міністерстві торгівлі.

Читайте також: Китайська торгівля відновлюється, зокрема, завдяки експорту до Росії — FT

Раніше видання The Moscow Times повідомляло, що Китай з 1 липня запровадив експортний контроль над широким асортиментом продукції, яка може використовуватися у військовій промисловості та товарах подвійного призначення.

"До списку потрапили обладнання, програмне забезпечення, технології, запчастини, комплектуючі, двигуни для авіації та космонавтики; все необхідне для виробництва газових турбін; частина устаткування і софту для ливарної та металургійної промисловості; будь-яка проєктна і технологічна документація для цих галузей. Тепер для експорту цієї продукції потрібен дозвіл міністерства комерції (наприклад, для авіації та космонавтики), або ліцензія на експорт товарів подвійного призначення (наприклад, для обладнання та технологій виробництва жароміцних сплавів)", – зазначають журналісти.

Після запровадження обмежень російські імпортери скаржилися на ускладнення доставки промислового обладнання та техніки. Деякі з них уже зіткнулися через це з проблемами.

Під час візиту до Пекіна у квітні держсекретар США Ентоні Блінкен заявляв, що на Китай припадає основний внесок у підтримці російської оборонно-промислової бази. І хоча Китай, каже очільник дипломатії США, не постачає Росії зброю та боєприпаси напряму, він надає їй критично важливі компоненти.

Читайте також: Китайський експорт загрожує Європі навіть більше, ніж США — Politico

Постійним джерелом напруженості є підтримка Китаєм Росії у війні проти України. Детальніше про те, як Пекін підтримує оборонно-промисловий сектор РФ розповідав Володимир Кравченко в статті "Питання життя і смерті. Що слід знати про "постачання" китайської зброї Росії".