UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай розкритикував Блінкена за привітання нового президента Тайваню

Пекін вважає висловлювання Блінкена "серйозним неправильним сигналом для тайванських сепаратистських сил".

Китай розкритикував держсекретаря США Ентоні Блінкена за привітання нового президента Тайваню Вільяма Лая, який у понеділок, 20 травня, офіційно вступив на посаду. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Захищаючи Україну, світ захищає і Тайвань — Foreign Affairs

"Це серйозне порушення політичного зобов'язання США підтримувати лише культурні, комерційні та інші неофіційні відносини з регіоном Тайваню", - заявив у вівторок, 21 травня, речник МЗС Китаю Ван Веньбінь.

Він додав, що висловлювання Блінкена є "серйозним неправильним сигналом для тайванських сепаратистських сил". Пекін подав дипломатичну скаргу Вашингтону, і закликав "США негайно виправити свої помилки".

Блінкен заявив, що його країна з нетерпінням чекає на співпрацю з Лаєм та іншими лідерами демократично керованого острова з 23-мільйонним населенням, "щоб просувати спільні інтереси й цінності".

Лай, якого Китай вважає “небезпечним сепаратистом”, дав зрозуміти, що протягом чотирьох років свого перебування на посаді він дотримуватиметься багатьох принципів політики своєї попередниці Цай Інвень, в тому числі й у відносинах із США. Така позиція означає, що відносини між Тайбеєм і Пекіном, ймовірно, залишатимуться напруженими найближчими роками. 

Читайте також: Новообраний президент Тайваню зустрівся з лідерами дипломатичних союзників острова напередодні інавгурації 

США є найважливішим міжнародним партнером Тайваню і постачальником зброї, попри відсутність офіційних дипломатичних зв'язків з островом. 

Китай виступає проти того, щоб країни, з якими він має офіційні зв'язки, контактували з Тайванем, оскільки Пекін розглядає острів як частину своєї території, яка з часом має бути взята під його контроль, у разі необхідності — силою.