UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай розгортає найпотужніший за останні роки пакет заходів стимулювання, щоб підтримати економіку 

Втім, деякі експерти побоюються, що цього може бути недостатньо.

Голова Народного банку Китаю Пан Гуншен

Голова Народного банку Китаю Пан Гуншен

Центральний банк Китаю оприлюднив найпотужніший пакет заходів економічного стимулювання з початку пандемії коронавірусу, підкресливши труднощі, з якими він зіштовхнувся у відновленні економіки, що бореться з тривалою кризою нерухомості та сильним дефляційним тиском, повідомляє The Guardian.

Читайте також: США хочуть заборонити використання російського та китайського програмного забезпечення в автівках — ЗМІ

Голова Народного банку Китаю Пан Гуншен заявив, що китайський центробанк скоротить суму готівки, яку банки повинні тримати в якості резервів, відому як норма обов'язкових резервів, на 50 базисних пунктів. Народний банк Китаю також знизить ключову процентну ставку на 0,2%  до 1,5%.

Процентні ставки за наявними іпотечними кредитами також будуть знижені в середньому на 0,5%, що може принести певне полегшення домогосподарствам, але водночас ризикує викликати занепокоєння щодо прибутковості банків. Пан Гуншен, однак, не уточнив, коли ці кроки набудуть чинності.

“Цей крок, імовірно, буде дещо запізнілим, але краще пізно, ніж ніколи. В умовах підвищеної реальної процентної ставки, поганих настроїв і відсутності відновлення на ринку нерухомості, Китаю потрібне середовище з нижчими ставками, щоб підвищити довіру”, - вважає економіст Гері Нг. 

За словами Джуліана Еванса-Прічарда з Capital Economics, ці кроки є “найбільш значним пакетом стимулів з перших днів пандемії”. Але цього може бути недостатньо, попередив він, додавши, що повне відновлення економіки “вимагатиме більш суттєвої фіскальної підтримки, ніж скромне збільшення державних витрат, яке зараз планується”.

Уряд Китаю прагне досягти економічного зростання на рівні близько 5,0% у 2024 році, але деякі інвестиційні банки, включаючи Goldman Sachs, Nomura, UBS і Bank of America, нещодавно знизили свої прогнози щодо темпів зростання китайської економіки цього року.

Голова Народного банку Китаю сказав, що подальше пом'якшення монетарної політики, включаючи ще одне зниження норми обов'язкових резервів, очікується пізніше цього року.

Нові політичні заходи Пекіна розгортаються після того, як минулого тижня Федеральна резервна система США суттєво знизила облікову ставку, що, на думку багатьох аналітиків, надало центральному банку Китаю більше простору для пом'якшення монетарних умов, не чинячи при цьому надмірного тиску на юань.

Читайте також: Китай “випробовує нас” — заявив Байден лідерам країн QUAD на саміті

Економіка Китаю намагається відновитися після жорстких карантинних обмежень, спричинених пандемією, а попередні фрагментарні зусилля з підтримки економіки не змогли зупинити уповільнення, через яке уряд ризикує не досягти річного показника економічного зростання.

У другому кварталі 2024 року китайська економіка зростала значно повільніше, ніж очікувалося, через затяжну кризу на ринку нерухомості й занепокоєння споживачів щодо гарантій зайнятості. Серпневі економічні дані загалом не виправдали очікувань — це ще більше загострило необхідність для політиків Пекіна розгортати додаткову підтримку.