UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай пригрозив Канаді "наслідками" через розслідування можливого втручання Пекіна у вибори — Bloomberg

Канада розпочала розслідування ймовірного втручання Китаю у вибори 2019 і 2021 років.

Китай попередив про "наслідки" для уряду прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо, якщо він не припинить поширювати "брехню і неправдиву інформацію" про нібито втручання Пекіна у справи Канади, повідомляє Bloomberg,

Посольство Китаю в Оттаві оприлюднило жорстку заяву у п'ятницю, 8 вересня, наступного дня після того, як Канада оголосила про початок громадського розслідування втручання Китаю, Росії та інших державних і недержавних суб'єктів у національні вибори в Канаді в 2019 і 2021 роках.

Речник посольства Китаю заявив, що Пекін рішуче виступає проти цього.

"Китай закликає канадську сторону відмовитися від своєї ідеологічної упередженості, припинити поширювати пов'язану з Китаєм брехню і неправдиву інформацію, вводити в оману громадськість і підривати китайсько-канадські відносини. В іншому випадку Канада буде змушена зіштовхнутися з наслідками", - йдеться у заяві.

Читайте також: Китай створює найбільший державний фонд для інвестицій в виробництво мікросхем – ЗМІ

Розслідування розпочалося після того, як ЗМІ публікували повідомлення про те, що Пекін намагався підтримати на виборах у Канаді кандидатів, які були прокитайськими, і придушити тих, хто займав більш жорстку позицію щодо адміністрації лідера Китаю Сі Цзіньпіна.

В інтерв'ю Bloomberg News Трюдо заявив, що немає місця для політичного "зближення" з Китаєм, оскільки жорстка зовнішня політика Сі Цзіньпіна унеможливила нормальні відносини між двома країнами.

Речник посольства, однак, зазначив, що Китай завжди дотримувався принципу невтручання у внутрішні справи інших країн. Навпаки, за його словами, дехто в Канаді намагається підірвати безпеку і стабільність Пекіна, підтримуючи "антикитайську сепаратистську діяльність" з таких питань, як Тайвань, регіон Сіньцзян і Гонконг.

"Ми не зацікавлені і ніколи не втручалися у внутрішні справи і вибори Канади. Маючи приховані політичні мотиви, деякі канадські політики і ЗМІ протягом тривалого часу поширюють брехню і дезінформацію проти Китаю", - наголосив він. 

У заяві не уточнюються потенційні "наслідки", з якими може зіштовхнутися Канада. Раніше цього року обидві країни вже висилали дипломатів одна одної через цю суперечку.

Читайте також: Китай виступив проти планів США приймати саміт G20 у 2026 році — FT

Напруженість між Китаєм та Канадою зросла наприкінці 2018 року, коли канадська поліція затримала фінансового директора китайської компанії Huawei Technologies Co, після чого Пекін заарештував двох канадців за звинуваченням у шпигунстві. Усі троє були звільнені у 2021 році.

У березні 2023 року канадські ЗМІ опублікували кілька повідомлень, посилаючись на анонімні джерела у розвідці, в яких стверджувалося, що китайський уряд планував втрутитися у вибори в Канаді. Пекін заперечує ці звинувачення.

Прем'єр Канади Джастін Трюдо заявляв, що Китай намагався втрутитися у голосування 2019 і 2021 років, але ці зусилля не змінили результати виборів. Він призначив незалежного спеціального слідчого для перевірки звинувачень.