UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай попередив, що незалежність Тайваню "означає війну” 

Пекін ніколи не виключав можливість застосування сили для контролю над островом.

Офіційний представник Пекіна підкреслив, що Китай готовий створити широкий простір для мирного возз'єднання з Тайванем, але точно не залишить місця для “сепаратистської діяльності”, спрямованої на незалежність острова. Про це повідомляє CGTN.

Речник Управління у справах Тайваню при Державній раді КНР Чень Біньхуа зробив цю заяву у відповідь на нещодавні коментарі політиків з Демократичної прогресивної партії острова Лай Чінте і Сяо Бі-хіма щодо відносин через Тайванську протоку. За повідомленнями ЗМІ, вони висловили думку, що у Пекіна немає термінів нападу на острів.

Читайте також: Сі пообіцяв Байдену не атакувати Тайвань найближчими роками — The Independent

Чень наголосив, що Пекін не буде терпіти або проявляти поблажливість до сил "незалежності Тайваню", якщо вони наважаться ризикувати і провокувати інциденти, які сприяють незалежності острова. 

Він процитував закон Пекіна про боротьбу з відокремленням, в якому сказано, що держава повинна використовувати немирні засоби та інші необхідні заходи для захисту суверенітету і територіальної цілісності Китаю.

"Я хочу підкреслити, що "незалежність Тайваню" означає війну", - додав представник Пекіна.

Він також закликав жителів тайванського регіону виступити проти "незалежності Тайваню" і сприяти поверненню відносин між  сторонами на шлях мирного розвитку. 

Читайте також: Тайвань звинуватив Китай у спробах проникнути в армію острова, кількох військових підозрюють у шпигунстві 

Китай уже давно застосовує до острова політику «батога і пряника», погрожуючи йому перспективою військових дій і водночас звертаючись до тих, хто, на його думку, схильний підтримати точку зору Пекіна.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін підтверджував прагнення до возз'єднання Пекіна з островом. Він наголошував, що жодні сили не зможуть перешкодити цій меті Пекіна.