UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай "полює" на своїх дисидентів у США, за справу взялося ФБР

З'явились дані про наявність десятків «станцій техобслуговування» китайської поліції у великих містах світу, зокрема в Нью-Йорку та Лос-Анджелесі. Інцидент у Чайнатауні на Манхеттені

Китай та Іран стають дедалі нахабнішими у своїх спробах змусити замовкнути дисидентів, які виїхали зі своєї країни, зокрема в США. Під час брифінгу з журналістами про транснаціональні репресії співробітники контррозвідки ФБР закликали жертв виступити, заявивши, що бюро відстежує зростаючу тенденцію, коли іноземні авторитарні режими намагаються залякати певні громади, передає Reuters

Читайте також: Китай попередив США про «наслідки» в разі загострення ситуації з повітряною кулею  

 Чиновники сказали, що уряди часом вдавалися до використання приватних детективів для спостереження за дисидентами, і що федеральні прокурори порушили кілька кримінальних справ щодо їх використання.

«Багато що з цього є новою тактикою та межами, які перетинаються, і ми не бачили, щоб Китай та Іран робили це на території США під час попередніх розслідувань», — сказав один із співробітників контррозвідки ФБР.

Цілі транснаціональних схем репресій є багатогранними, і іноді вони спрямовані на вплив на політичні рішення США.

 «Ми дійсно побачили точку перелому в тактиці та інструментах, а також рівень ризику та рівень загрози, які змінилися за останні кілька років», — сказав інший співробітник контррозвідки ФБР.

Читайте також: Китай прагне до "глобальної технологічної переваги" – Reuters

Напади на дисидентів у Чайнатауні ​​на Манхеттені

Зустріч із журналістами в середу відбувся лише через два дні після того, як федеральні агенти заарештували двох мешканців Нью-Йорка за нібито керування китайською «секретною поліцейською станцією» в районі Чайнатаун ​​на Манхеттені, що, за словами прокурорів, є частиною більш широких спроб придушення урядом США ймовірних нападів Пекіна на дисидентів.

Європейська правозахисна організація Safeguard Defenders останніми місяцями опублікувала звіти про наявність десятків «станцій техобслуговування» китайської поліції у великих містах світу, зокрема в Нью-Йорку та Лос-Анджелесі.

Читайте також: Війна робить РФ занадто залежною від китайських технологій — Bloomberg

Представники ФБР відмовилися коментувати справу в Нью-Йорку або говорити про будь-які інші відкриті розслідування.