UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай хоче залучити Індонезію до мирних перемовин щодо України

Лі Хуей згадав про китайсько-бразильський "мирний план".

Спецпредставник КНР з питань Євразії Лі Хуей провів зустріч з директором у справах Америки та Європи МЗС Індонезії Умаром Хаді, у ході якої обговорив війну в Україні. Китайський дипломат запропонував індонезійському колезі "обʼєднати зусилля", аби сприяти перемовинам про мир, повідомляє "Укрінформ".

"Зберігається ризик ескалації та розширення зони ведення бойових дій між Росією та Україною, і зараз дуже важливо, щоб усі сторони спільно сприяли деескалації та охолодженню ситуації", — заявив Лі Хуей.

Читайте також: Зеленський: Якщо Китай захоче, він зможе примусити Росію зупинити цю війну

Він також згадав про китайсько-бразильський "мирний план", який, за його словами, підтримує міжнародна спільнота. У відповідь Умар Хаді відзначив роль Пекіна у миротворчих зусиллях. Він заявив, що Індонезія готова співпрацювати та "відповідними сторонами", аби шукати "вихід з кризи".

Нагадаємо, Китай та Бразилія у травні презентували "мирний план Глобального Півдня для Росії та України". У ньому наявні заклики до "деескалації" та утримання від "роздмухування вогню". Також прописаний акцент на переговорах як "єдиному життєздатному рішенню кризи". Країни у плані закликають до запобігання гуманітарній кризі, захисту цивільного населення та обміну полоненими. 

Раніше Лі Хуей заявив, що "мирний план" КНР та Бразилії підтримують 110 держав. За його словами, країни й надалі готові посилювати комунікацію та координацію.