UA / RU
Підтримати ZN.ua

Генрі Кіссінджер зустрівся з Сі Цзіньпіном у Китаї

Зустріч свідчить про те, наскільки високо Кіссінджера цінує керівництво Китаю.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з колишнім держсекретарем США Генрі Кіссінджером у четвер, 20 липня - на наступний день після того, як спеціальний представник США з питань клімату Джон Керрі завершив свою поїздку до Пекіна з метою відновлення кліматичних переговорів Штатів із Китаєм. Про це повідомляє CNN.

Під час свого візиту до Пекіна Кіссінджер також зустрівся з головним китайським дипломатом Ван І та міністром оборони Лі Шанфу, який перебуває під санкціями США з 2018 року через закупівлю Китаєм російської зброї.

Зустріч Кіссінджера з Сі свідчить про те, наскільки високо його цінує керівництво Китаю.

Раніше не анонсований візит Кіссінджера збігся з поїздкою Керрі до Пекіна, під час якої США і Китай відновили кліматичні переговори, заморожені майже на рік.

Прикметно, що Керрі, який також є колишнім держсекретарем США, не отримав аудієнції з Сі, попри те, що він є членом нинішньої адміністрації президента Джо Байдена, і деякі аналітики заздалегідь передбачали таку зустріч.

Кіссінджер, який заявив, що перебуває в Пекіні "як друг Китаю", відіграв ключову роль у прокладанні шляху до встановлення дипломатичних зв'язків США з комуністичним Китаєм півстоліття тому за часів адміністрації Ніксона.

Колишній дипломат відвідав Китай понад 100 разів, починаючи з 1971 року, коли він здійснив таємний візит до Пекіна, щоб прокласти шлях для "криголамної" поїздки Ніксона наступного року.

Читайте також: Китай буде йти власним шляхом скорочення викидів вуглецю — Сі на тлі візиту в Пекін представника США з питань клімату 

Поїздка Керрі до Китаю відбулася після візитів міністра фінансів США Джанет Єллен та держсекретаря Ентоні Блінкена до Пекіна. Ці поїздки, а також очікуваний візит міністра торгівлі Джини Раймондо у Китай покликані створити канали комунікації, щоб країни мали механізми для подолання кризових ситуацій.

Переговори держсекретаря США Ентоні Блінкена в Пекіні від початку не передбачали нормалізації відносин і примирення сторін. По суті, конфлікт уже ввійшов у ту фазу, коли залишитися може тільки один переможець, і компроміс в інтересах обох сторін просто неможливий. То навіщо глава Держдепу літав до Пекіна? Про те, «Чого Блінкену вдалося домогтися в Китаї та що це означає для України» — у статті Віктора Константинова.