UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рейтинг для сумлінних

Цього року відбудеться вже третій щорічний Всеукраїнський рейтинг "Сумлінні платники податків-2012". Серед критеріїв конкурсу - сухі цифри, які характеризують частку сплачених податків, заробітної плати та доброчинних витрат у доходах компанії-учасника за 2012 р.

Автор: Ольга Рогоза

Гроші, гроші, гроші… Втім, існує й моральний чинник, не менш важливий за матеріальний. Не випадково в цивілізованому капіталістичному світі вже давно прижилася система оцінювання діяльності бізнесу не лише за сумнозвісним "валом". Складаються рейтинги та проводяться конкурси за цілою низкою параметрів, які дають можливість оцінити не тільки і не стільки абсолютні показники діяльності компанії, а насамперед якість побудови самого бізнесу та його відносини із суспільством. Тому розмір компанії чи котирування її акцій на біржах у цьому разі не мають вирішального значення. А значить, є можливість показати себе суспільству не тільки великим компаніям, а й середнім. Зокрема таким рейтингуванням в Україні займається Асоціація платників податків.

Цього року відбудеться вже третій щорічний Всеукраїнський рейтинг "Сумлінні платники податків-2012". Серед критеріїв конкурсу - сухі цифри, які характеризують частку сплачених податків, заробітної плати та доброчинних витрат у доходах компанії-учасника за 2012 р. Крім того, оцінюються податкова дисципліна, середня зарплата штатних працівників і кількість офіційно працевлаштованих. Як бачимо, перелічені критерії оцінки діяльності бізнесу значно серйозніші за одновимірні характеристики, що їх компанії зазвичай відкрито демонструють суспільству у своїх звітах, - на кшталт обсягу доброчинних витрат чи розміру сплачених податків.

Щоб урівняти шанси бізнесу різних розмірів і секторів економіки у конкурсі, виокремлено 11 галузевих номінацій. Причому в кожній із них окремо змагаються малі, середні й великі підприємства. Крім того, рейтингування проводитиметься в два тури. Перший з них є відбірним і проводитиметься у регіонах. Регіональні тури конкурсу триватимуть з 4 лютого по 11 березня. Переможці всеукраїнського рейтингу стануть відомі у травні. Участь в обох турах безплатна для учасників і фінансується коштом Асоціації платників податків України (АППУ) та її партнерів.

Цікаво, що в структурі переможців всеукраїнського рейтингу 2010–2011 рр. не домінували київські, донецькі або, наприклад, дніпропетровські компанії. Натомість переважали підприємства з областей середньої заможності: Львівської, Харківської чи приморських. На думку президента АППУ Валентини Арбузової, це підтверджує об'єктивність конкурсу. "Якщо застосувати об'єктивні фінансові критерії, стає зрозуміло, що головне - це ідеологія бізнесу, а не його ринок. Якщо ти налаштований чесно працювати з державою та персоналом, це можна робити скрізь", - наголошує вона.

Втім, донкіхотська риторика Асоціації платників податків України має економічний сенс. В умовах затяжної, чи то пак, нової світової кризи Україна стала аутсайдером на світовому ринку зовнішніх інвестицій. Іноземці не поспішають вкладати свої мільярди в наші бізнес-проекти. Причин цієї непривабливості України достатньо. "Напрошується висновок: головними інвесторами в Україну найближчими роками будуть український капітал і держава, що зацікавлені у великих інфраструктурних проектах типу Євро-2020, Олімпіади чи Євробаскету", - зазначає Сергій Бубка, член Вищої рейтингової комісії конкурсу "Сумлінні платники податків-2012" і президент Національного олімпійського комітету.

На думку експертів Асоціації платників податків України, сумлінність підприємця в податкових зобов'язаннях є одним із ключових чинників інвестпривабливості його бізнесу. "Саме так, - наголошує президент АППУ, - якщо бізнесмен виконав свої зобов'язання перед державою, він вправі вимагати від неї гідного, навіть особливого ставлення". Асоціація платників податків фактично відкритим текстом закликає підприємців використовувати участь у конкурсі для лобіювання своїх проектів і вирішення спорів із владою.

Міжнародні партнери асоціації схвалюють ініціативу такого конкурсу в Україні. "АППУ робить дуже хорошу послугу державі, ініціюючи такі проекти. Тому, сподіваюсь, держава вдячна і тим, хто отримує таку нагороду", - зазначає Скотт Хенніг, віце-президент Асоціації платників податків Канади. До речі, минулорічна урочиста церемонія нагородження сумлінних платників податків збіглася з міжнародною конференцією Всесвітньої асоціації платників податків. На запрошення АППУ до Києва приїхали представники 22 країн світу.

Українські підприємства міжнародного масштабу поки що не потрапляють до світових рейтингів соціально відповідальних компаній (де прозорість і ставлення до персоналу - одні з найголовніших критеріїв). Наприклад, до рейтингу KLD 400 Social Index Лондонської біржі FTSE чи до Calvert Social Index Нью-Йоркської біржі.

Однак це не означає, що залишається тільки сидіти склавши руки. Організатори всеукраїнського рейтингу впевнені, що невдовзі він стане "відбірним туром" для вітчизняних компаній, які готові в майбутньому з'явитися в престижних міжнародних біржових рейтингах. "Інвестори шукають стабільності та передбачуваності. І знати, що основні правила закону виконуються більшістю представників бізнес-середовища, і це публічно доведено - дуже важливо для започаткування бізнесу у вашій державі", - наголошує Скотт Хенніг.

На думку незалежних фахівців, участь у конкурсі "Сумлінні платники податків" має сприяти підвищенню прозорості і легальності вітчизняного бізнесу. Адже не секрет, що Україна щороку посідає дедалі нижчі місця в міжнародних бізнес-рейтингах Doing Business та Transparency Index. Варто звернути увагу, що серед десятка критеріїв цих рейтингів є й оцінка діяльності приватного бізнесу. А саме - масового ухиляння від оподаткування й "конвертних" зарплат…

Бліц-інтерв'ю

Олександр РАДЧЕНКО: "Статус переможця накладає на нас передусім відповідальність"

Торік у регіональному турі конкурсу по Києву в категорії "Сумлінний платник податків у медичній галузі" перемогла "Аврора" - відома приватна клініка, що забезпечує інвалідів слуховими апаратами. Директор фірми Олександр Радченко був скромним щодо своїх досягнень, але й від критики на адресу держави не втримався.

- Чому ваша фірма вирішила змагатися у рейтингу "Сумлінні платники податків"?

- Якогось особливого рішення позмагатисяне було. Ми й гадки не мали, хто ще бере участь. Просто сумлінно виконували зобов'язання перед державою, завжди оформлювали працівників офіційно. Тому, дізнавшись про цей конкурс, подали заявку про всяк випадок. І от перемогли.

- Які переваги вашому бізнесу дає перемога в конкурсі?

- Ми ще про це не думали. Але вже зрозуміло, що статус переможця накладає на нас відповідальність - і надалі тримати марку.

- Як ви можете охарактеризувати податково-регуляторний режим в Україні конкретно для медичного бізнесу?

- Нині немає зауважень до ставок і порядку нарахування податків. Хоча позаторік були запитання до податку на прибуток. А от адміністрування податків дуже обтяжливе. Необхідно зменшити і спростити податкову звітність. Сподіваюсь, Асоціація платників податків України активізує роботу з податківцями, щоб ці проблеми розв'язати.

- Що вас найбільше турбує в податковій сфері?

- Наша фірма обслуговує інвалідів зі слуху, які звільнені від сплати податку на додану вартість при купівлі протезного обладнання (у цьому разі - слухових апаратів). Саме ці пільги дають людям можливість отримувати без черг якісну допомогу на сучасному імпортному обладнанні. Тому жодні плани зі збільшення бюджетних доходів не мають зачепити інвалідів.