UA / RU
Підтримати ZN.ua

Спека вплине на врожай та ціни аграрної прордукції - прогноз

Різких коливань на продукцію з ранніх зернових не передбачається, але все може змінитися восени

Сильна спека може вплинути не тільки на урожайність, але й на вартість культур, які вирощуються аграріями України. Проте є значна кількість зернових, які не мають зазнати цінового впливу, бо спекотна погода навпаки є корисною під час їх збирання. Про це розповів в ефірі телемарафону виконувач обов'язків міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький.

Читайте також: Урожай-2024: плакати чи радіти

За словами виконувача обов'язків міністра, в Україні ранні зернові культури, наприклад пшениця, ячмінь, овес, жито та ріпак, мають середню врожайність не менше 37 центнерів з гектара. На сьогодні активно збором врожаю переймаються аграрії південних та центральних регіонів, де в областях вже зібрали не менше одного мільйона тонн ранніх зернових. За підсумками сезону очікується, що урожайність зросте до 45-48 центнерів з гектара.

Водночас пізні зернові, зокрема кукурудза, соняшник, а також соя, внаслідок високих липневих температур можуть отримати негативний вплив надмірно спекотної погоди. Це пов'язано з тим, що наразі у цих культур пік цвітіння, запилення та росту. Отже, їх урожайність буде залежати від того, якою буде погода наступні тижні. Водночас вже зараз можна зробити прогноз, що зібрати рекордні показники в цьому сегменті аграрних культур не вдасться.

Чи будуть зростати ціни і, чи вистачить круп українцям?

За прогнозами виконувача обов'язків міністра, по раннім зерновим культурам очікується збір врожаю на рівні 27 млн тонн. Водночас споживання в Україні цих зернових культур не більше 9 млн тонн, тобто втричі менше, ніж зможуть зібрати аграрії. Таким чином, на думку виконувача обов'язків міністра, дефіциту не передбачається, як і різких коливань цін на ці культури та продукти, які будуть виготовлені з них. Однак на загальну вартість аграрної продукції та результати її перероблення може вплинути восени дефіцит пізніх зернових культур. Частково впливатиме на вартість аграрної продукції також коливання курсу гривні, оскільки аграрна продукція в Україні є експортно-орієнтованою і прив'язана до курсу національної валюти. Більш точний і детальний аналіз цінових параметрів можна зробити вже в серпні, коли буде з'ясовано остаточно обсяги зібраних ранніх та пізніх зернових.

Навесні, під час посівної, експерти Мінагрополітики зазначали, що у 2024 році валове виробництво зернових та олійних культур складе близько 74 млн тонн. Серед них близько 52,4 млн тонн припадатиме на зернові, а 21,7 млн тонн – на олійні.