UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фермери дали прогноз щодо врожаю та цін на продукти на 2023 рік

Дорожчатимуть борошно, хліб та овочі.

Показники врожайності  у 2023 буде зазнають негативного впливу від зменшення посівних площ,  здорожчання цін на добрива, мобілізації аграріїв та переорієнтування з зернових культур на олійні. Про це повідомив голова Всеукраїнського Конгресу Фермерів Іван Слободяник.

Слободяник зазначив, що вирощеної в 2023 році продукції вистачить для задоволення внутрішніх потреб, проте економіка країни зазнає значних втрат через зменшення обсягу експорту.

Читайте також: Поки агрохолдинги рятувалися за кордоном або ділилися з окупантами, країну та фронт годували фермери - почесний президент АФЗУ

Серед основних чинників, які вплинуть на зростання цін на продукти, він назвав перебої з електропостачанням та переорієнтація на більш рентабельні культури -  соняшник, сою, ріпак. Скорочення виробництва зерна спричинить здорожчання цін на борошно та хліб.

Крім того, зростання цін на овочі продовжиться через  часткову окупацію та бойові дії у Херсонській області, яка була чи не основним постачальником овочів по всій Україні.

У цьому контексті він порадив розраховувати на урожай з присадибних ділянок і розповів про спільну з Програмою USAID - ініціативу "насіннєвої допомоги" громадам.

Читайте також: Більшість українців не готові й не готуються до зими: що показало опитування

“В рамках проекту  50 тисяч людей в різних областях України зможуть отримати насіння овочевої групи», – пояснив Іван Слободяник.