UA / RU
Підтримати ZN.ua

У справі про корупцію у Фонді держмайна ниточки ведуть у кабінети вищого рівня — Шабунін

В опублікованих НАБУ матеріалах фігуранти розслідування напряму говорять про обізнаність влади із схемою.

Фігуранти справи про злочинну організацію на чолі з колишнім головою Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка на записах Національного антикорупційного бюро напряму заявляють, що «влада повністю курувала, висмоктувала нижче за ватерлінію всі гроші». Тобто, як зазначає керівник центру протидії корупції Віталій Шабунін, справа і оприлюднені дані можуть бути тільки початком великого розслідування, яке виведе на кабінети кураторів ще вищого рівня, що підтверджує дані ZN.UA про значно ширше коло підозрюваних.

Також в Центрі протидії корупції відзначають кілька важливих моментів у справі, які вказують на низку інших порушень законодавства:

Читайте також: Екснардепу оголосили про підозру в організації корупційної схеми на «Одеському припортовому заводі»

Зазначимо, що сам Дмитро Сенниченко щонайменше з осені 2022 року перебуває за кордоном – у жовтні розслідувачі «Української правди» помітили його із сім’єю у Монако. За актуальними даними зараз він проживає в Іспанії, де в грудні 2022 року, ймовірно, навіть заснував власний бізнес.

«Попереду нас ще може чекати цікава історія з екстрадицією. А також імена людей з "високих кабінетів", які мали в цій схемі не менш важливу роль», - зазначають в ЦПК.

Напередодні НАБУ та САП повідомили про розкриття масштабної махінації з майном ФДМУ на понад 500 млн грн, яку впродовж 2020-2021 років здійснювала злочинна організація на чолі з колишнім головою Фонду державного майна. Ексголова ФДМУ разом із спільниками поставив «своїх» людей директорами АТ «Одеський припортовий завод» та АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Ті, зі свого боку, укладали незаконні договори і продавали «потрібним» компаніям продукцію за заниженими цінами. Різницю у вартості організатори схеми присвоювали.