UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Борщагівці голова громади реалізовує цинічну схему із заробітку мільйонів на дитсадках – Bihus.Info

Розслідувачі вказують, що у Борщагівці заробляють на дитячих садках.

Із 2020 року Борщагівська громада, яка межує з Києвом, витрачає значні кошти на придбання приватних дитячих садків та землі під ними. Продавцями виявилися люди, які, за даними журналістського розслідування Bihus.Info, раніше отримували цю ж землю від громади. Очільник громади Олесь Кудрик стверджує, що ціни на садки відповідають ринковим умовам, проте не може пояснити, як його сини за останні роки накопичили активи на десятки мільйонів гривень.

"Садочкова лихоманка" розпочалася у Софіївській Борщагівці перед місцевими виборами 2020-го. Того року громада купила дитсадок "Дивосвіт", який знаходиться на території житлового комплексу "Софія Київська". Його будувало оточення колишнього народного депутата Сергія Скуратовського, для якого раніше сільська рада виділяла землю. Садочок купили за майже 70 мільйонів гривень, хоча аналогічні заклади в інших регіонах будували з нуля за майже вдвічі меншу суму. Продавцем виступила компанія «Броквітал», яка до продажу практично не мала доходів, а після угоди фактично припинила діяльність. Власник компанії Ярослав Зайченко, який одразу після продажу вийшов з бізнесу, не зміг надати журналістам чітке пояснення щодо цього.

Читайте також: Активи Медведчука двічі присвоїв пов’язаний із Татаровим бізнесмен: Bihus.Info пояснили, як «переграли» державу

Розслідувачі з’ясували, що Зайченко був пов'язаний з оточенням Скуратовського, зокрема з Олександром Кониховим – колишнім помічником нардепа та керівником будівництва ЖК "Софія Київська". Конихов також став одним із найбільших власників землі, яку вивели з державного агрокомбінату "Пуща-Водиця".

У той самий період громада купила ще один дитсадок "Совенятко", розташований у ЖК "Затишний квартал". Вартість садка оцінили у 47 мільйонів гривень, а землю під ним продали громаді окремо за 1,7 мільйона гривень. Продавцем став відомий на Борщагівці забудовник Сергій Одарич, який навесні цього року також продав громаді укриття для цього ж садка за майже 12 мільйонів гривень.

У 2023 році громада придбала ще один дитячий садок "Левенятко", розташований у ЖК "Львівський затишок". Продавцем виступив народний депутат від партії "За майбутнє" Віктор М’ялик, якого раніше звинуватили в ухиленні від сплати податків. За цей садок сільрада заплатила майже 100 мільйонів гривень, хоча заклад вже працював як приватний, і його придбання не вирішить проблему нестачі місць.

Читайте також: Справу про розкрадання 100 млн гривень на будівництві ядерного сховища передали у суд – "Схеми"

Спорудження аналогічних навчальних закладів у різних областях замовляють за значно нижчими цінами. До того ж, відповідно до декларації М’ялика, він здавав будівлю садка в оренду, отримуючи близько мільйона гривень на рік, що робить цю угоду надзвичайно вигідною для депутата, зазначили у Bihus.Info.

Олесь Кудрик у коментарі журналістам заявив, що вартість садків визначали експерти, враховуючи якість закладів: "Ремонт можна робити і за 10 тисяч доларів, і за 70 тисяч. Так само і садочок. Все зроблено на найвищому рівні".

Проте вже у 2024 році його сини стали власниками двох будинків загальною площею 1300 квадратних метрів у Софіївській Борщагівці, вартість яких може сягати мільйона доларів. Кудрик пояснив, що будинки продавалися за низькою ціною, а його сини працюють у ІТ-сфері.

Читайте також: Дружина соратника Єрмака позичила гроші у росіян для купівлі будинку у США – Слідство.Інфо

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного Бюро оголосили підозру Назару Шептицькому – пасинку Олександра Рувіна, очільника КНДІСЕ – найбільшого та найвпливовішого судово-експертного інституту в Україні. Йому закидають спробу поставити "потрібних людей" на керівні посади в Державній митній службі.