UA / RU
Підтримати ZN.ua

Тільки 7% народних депутатів добровільно задекларували своє майно

На разі подання декларацій є не обов’язковим і цю норму ігнорує більшість високопосадовців.

Серед народних депутатів України лише 7%, або ж 29 із 415 обранців, добровільно подали декларації про доходи за 2021 рік до Національного агентства із запобігання корупції, повідомляє Рух «Чесно» із посиланням на НАЗК.

Найбільше депутатів, які задекларували власні статки у партії більшості «Слуга народу» - там таких аж 20. Водночас це лише 8% від складу всієї фракції, яка налічує 237 депутатів.

Також декларації подали троє представників депутатської групи «Довіра», та двоє із групи «За майбутнє». У фракціях «Європейської солідарності», «Батьківщини», «Голосу» та депутатів від забороненої ОПЗЖ подали лише по одній декларації. Позафракційні депутати взагалі не реєстрували доходи за 2021 рік.

-01.jpg (263 KB)

Як зазначають в «Чесно», у переліку тих, хто добровільно подав свої декларації, немає керівництва Верховної Ради, лідерів парламентської більшості та голів інших фракцій та груп.

Водночас до завершення воєнного стану громадяни і медіа не зможуть ознайомитися з деклараціями, а НАЗК — перевірити їх. Тому у випадку подання неправдивої інформації декларант не отримає покарання.

Водночас у НАЗК підкреслюють, що рядові держслужбовці справно подають декларації, натомість найменше декларацій подано від посадовців Офісу президента, Кабміну та народних депутатів.

Читайте також: Ніхто з керівництва ОП добровільно не подав декларацію – НАЗК

Нагадаємо, що навесні 2022 року через повномасштабне вторгнення РФ було відмінено обов’язкове декларування посадовців.

Водночас антикорупційні органи наполягають на відновленні цієї практики. Зокрема ще у вересні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт № 8071, яким пропонується поновити електронне декларування та перевірки декларацій, однак він досі так і не був розглянутий.

Як зазначив в інтерв’ю Інні Ведерніковій для ZN.UA голова НАЗК Олександр Новіков, якщо в Україні не відновлять декларування, на держпосадах з’являться сотні нових корупціонерів.