UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа про зливи даних НАБУ: Углава заявив, що пройшов поліграф і той показав його непричетність

У Центрі протидії корупції вже відреагували.

Гізо Углава

Гізо Углава

Перший заступник директора Національного антикорупційного бюро Гізо Углава, який фігурує у справі про злив даних Банковій, повідомив, що пройшов поліграф. Він опублікував висновки перевірки та заявив, що «детектор брехні» показав його непричетність до зливів інформації.

«Готовність до його проходження я декларував перед службовими особами НАБУ, міжнародними партнерами та суспільством, як тільки відомості про наявність кримінального провадження щодо «зливів інформації» стали відомі публічно. Висновок: до зливів непричетний», – написав Углава у Facebook.

Читайте також: Кривоноса через злив даних з НАБУ запросили на засідання комітету ВРУ. Той відповів, що зараз це «передчасно»

При цьому він стверджує, що від посади першого заступника директора НАБУ «відсторонився самостійно» і поліграф пройшов теж за власної ініціативи.

«Необґрунтована медійна атака щодо мене продовжується і зараз. Зважаючи на це, можу зробити лише один висновок - всі ці дії мають на меті знищити мою репутацію», – заявив Углава.

Очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін відреагував на повідомлення Углави про поліграф і заявив, що той «усіма силам намагається втриматися на посаді». При цьому глава ЦПК нагадав, що у схожому контексті поліграф раніше також використовували:

«Углаву треба звільнити не лише за злив інформації фігуранту справи, а й перешкоджання Углавою розслідування. Остання тема потребує окремого висвітлення», – додав Шабунін.

Читайте також: Ексдиректор НАБУ Ситник прокоментував скандал про "зливи" на Банкову

22 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі. Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень.

Відомо, що телефон Юрія Голика є одним із доказів у справі – радник ОПУ одержував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Через деякий час Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для «забезпечення об'єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовились про спільне розслідування справи. 

Повну історію, її витоки та можливі наслідки читайте у матеріалі Інни Ведернікової «У пошуках «крота». Чим може закінчитися криза між НАБУ та САП».