UA / RU
Підтримати ZN.ua

Справа Держспецзв'язку: суд призначив ексдиректору “Українських спеціальних систем” 30 млн застави

Загалом у цій у справі вже обрано запобіжні заходи чотирьом із шести підозрюваних.

Ще одному підозрюваному у справі Держспецзв’язку призначили запобіжний захід - йдеться про колишнього генерального директора ДП “Українські спеціальні системи” Артура Вітренка, повідомляє Центр протидії корупції.

Окрім застави у 30 млн грн, на Вітренка поклали додаткові обов’язки, зокрема утримуватись від спілкування зі свідками та іншими підозрюваними, здати паспорти для виїзду за кордон, носити електронний браслет.

Наразі у справі ймовірної корупції у Держспецзв’язку обрано запобіжні заходи чотирьом із шести підозрюваних. Загальна сума застав перевищила 115 млн грн:

ЦПК зауважує, що одне з найважливіших питань, які досі залишається без відповіді: як же так вийшло, що Кабмін звільнив Щиголя та його заступника Жору за декілька годин до підозри від НАБУ і САП. А офіційне рішення уряду про звільнення не публікували потім ще кілька днів.

Читайте також: ВАКС обрав запобіжний захід ексзаступнику глави Держспецзв'язку Жорі

Нагадаємо, НАБУ оголосило підозру голові Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрію Щиголю та його заступнику Віктору Жорі, яких підозрюють у махінаціях на 62 млн грн при закупівлі програмного забезпечення.

Слідство встановило, що у 2020 році власник групи компаній у змові із керівництвом Держспецзв’язку розробили схему заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю обладнання та програмного забезпечення.

Для цього залучили дві підконтрольні компанії, а закупівлю засекретили, аби уникнути відкритих торгів та забезпечити їх перемогу. З цими компаніями підпорядковане Держспецзв’язку держпідприємство уклало договори на постачання відповідного ПЗ та послуг та перерахувало у 2021-2022 роках кошти у сумі понад 285 млн грн. Проте реальна вартість ПЗ, яке компанії придбали в іноземного виробника, становила 223 млн грн, а різницею у понад 62 млн грн і заволоділи учасники злочину. Згодом ці кошти вивели на рахунки підконтрольних компаній за кордоном з метою легалізації та розподілення між членами організованої групи.

Як повідомлялося, колишній очільник Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Юрій Щиголь внесли застави та вийшли із СІЗО.