UA / RU
Підтримати ZN.ua

Схема з багатомільярдними збитками державі: СБУ та БЕБ підтвердили масштабні обшуки в облгазах

У причетності до протиправних дій підозрюють топменеджмент 16 підприємств Фірташа.

© Служба безпеки України
© Служба безпеки України
© Служба безпеки України
© Служба безпеки України
© Служба безпеки України

Співробітники Служби безпеки України та Бюро економічної безпеки підтвердили проведення обшуків у офісних приміщеннях газорозподільних підприємств групи "Регіональна газова компанія", пов’язаної з олігархом Дмитром Фірташем. У ході слідчих дій правоохоронці викрили масштабну схему привласнення блакитного палива в промислових масштабах з газотранспортної системи НАК "Нафтогаз", повідомила пресслужба СБУ в Telegram.

За даними органів, до організації протиправної оборудки причетне вище керівництво 16 газових підприємств у Київській, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Вінницькій, Сумській, Волинській, Житомирській, Закарпатській, Хмельницькій, Рівненській, Чернігівській та Івано-Франківській областях. 

"Схема полягала у тому, що "на папері" посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі", – розповіли в Службі безпеки.

Як зазначається, злочинні дії призвели до завдання Україні збитків на майже 3,5 мільярда гривень лише в 2021 році. 

Схема також мала другу частину, у межах якої облгази не спрямовували гроші, сплачені споживачами, на придбання газу, а "перераховували" їх підконтрольним комерційним структурам з метою виведення в тінь.

"При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед "Нафтогазом". У подальшому організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів", – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нафтогаз почав захоплювати суміжні ринки: вперше отримано ліцензію на здійснення функцій облгазу в одній із областей

У СБУ запевнили, що заблокували реалізацію злочинної схеми після її викриття. Управління газорозподільчими компаніями двох регіонів повернули представникам держави.

Наразі правоохоронці продовжують досудове розслідування за частиною п’ять статті 191 (привласнення чи розтрата майна шляхом зловживання службовим становищем) та частиною 3 статті 212 (ухилення від сплати обов’язкових платежів) Кримінального кодексу України.

Раніше облгази, що входять до структури РГК Дмитра Фірташа, звинуватили державного монополіста НАК "Нафтогаз України" у спробі рейдерства. З відповідною заявою компанія зверталася до міжнародних інституцій.

Битву за облгази майже виграно, але чи перемога це? Юрій Ніколов задається справедливим запитанням, чи "Офіс президента сідає на потоки Фірташа і Коломойського?", та розказує про ризики, пов'язані із черговим переділом.