UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шаповалов проходить у справі про закупки Міноборони не за корупційною статтею

Його захисник стверджує, що викладене звинувачення є абсурдним і недоведеним.  

Колишній заступник міністра оборони України В'ячеслав Шаповалов проходить у справі про закупки Міноборони не за обвинуваченням в корупції, а за статтею 114-1 КК України  про «Перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період». Про це повідомив захисник Шаповалова адвокат Сергій Мітюрін в інтерв'ю «РБК-Україна».

«У такому вигляді, в якому викладена підозра, це абсолютно не корупція … На даний момент до нього немає питань ні щодо яєць, ні щодо якихось маніпуляцій з іншими харчовими продуктами для забезпечення Збройних сил України. Тут навіть не йдеться про завищення цін», - заявив він та назвав справу проти колишнього замміністра абсурдною.

За словами адвоката, в ухвалі суду йдеться про  шоломи, бронежилети і взуття, які закупили за кордоном за умови повної передоплати у березні 2022 року.

«Сторона обвинувачення трактує це, скажімо так, не як звичайні господарські справи, а саме як умисел мого клієнта, мовляв, він з самого початку хотів, щоб товари були неналежної якості, що, у свою чергу, нібито вплинуло на обороноздатність та можливість здійснювати свої законні дії Збройним Силам України. Таким чином він нібито і перешкоджав. Звучить все дуже дивно, але таким є офіційний документ Державного бюро розслідувань, яке веде цю справу», - каже Мітюрін.

При цьому, за словами захисника, жоден із контрактів, про які йдеться у справі, Шаповалов особисто не підписував.

«Утодішнього начальника цього департаменту Богдана Хмельницького була довіреність від Міністерства оборони на укладення будь-яких договорів. І якщо ми подивимось на всі договори, які вказані в ухвалі суду та підозрі Шаповалову, то всі вони, включаючи специфікації, акти прийому-передачі і так далі, підписані Хмельницьким, а не Шаповаловим», - каже адвокат.

Мітюрін стверджує, що Шаповалова просто «прив’язали» до справи, а свідчення Хмельницького про вказівки не є достатнім доказом.

Зазначимо, що напередодні міністерка розвитку Німеччини Свенья Шульце попередила українську владу, що міжнародної допомоги на відбудову України не буде, якщо залишатиметься занепокоєння, що гроші потраплять у корупційні канали.

Читайте також: Від яєць по 17 до яблук по 51: Міноборони продовжує закуповувати продукти за завищеними цінами – ЗМІ

Раніше ZN.UA опублікувало угоду Міністерства оборони на послуги організації харчування військових на 13 мільярдів гривень, підписану з фірмою зі статутним капіталом у тисячу гривень. Тобто спеціально була створена фірма-"прокладка".

Ціни в угоді вдвічі перевищують нинішні роздрібні у магазинах. Як "Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя", з усіма подробицями розповів Юрій Ніколов.

За даними слідства, яке стало публічним після публікації розслідування, колишнього заступника міністра оборони В'ячеслава Шаповалова підозрюють в незаконних діях, внаслідок яких ЗСУ не отримали засоби індивідуального захисту на суму понад 1 млрд гривень. За даними слідства, яке веде ДБР, він також лобіював укладення договорів про постачання продуктів для військових за завищеними цінами.