UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постачальників продуктів для Міноборони підозрюють в ухиленні від сплати податків

За даними аналізу АРМА, підприємці провели низку фіктивних операцій.

Бюро економічної безпеки у Київській області провело обшуки в офісах компаній, які займаються постачанням продуктів харчування для Міністерства оборони України. Як зазначили у відомстві, слідчі дії проводили через підозру в ухиленні від сплати податків.

В БЕБ стверджують, що мали на меті лише вилучити документацію для проведення перевірки, для чого мають відповідний дозвіл суду, однак в цілому не перешкоджають роботі підприємств.

В Бюро зазначили, що протягом 2022-2023 років на адресу Міністерства оборони України було  здійснено поставку продуктів харчування на загальну суму 14,5 млрд грн з ПДВ. Водночас представники підприємств-постачальників документально оформили низку безтоварних операцій з придбання та постачання продуктів харчування з підконтрольними компаніями, що мають ознаки фіктивності.

«У такий спосіб та за рахунок підміни номенклатури й завищення вартості товарів вони безпідставно сформували витрати на податковий кредит з ПДВ. Це дало змогу ухилитись від сплати податків в особливо великих розмірах», - заявляють у БЕБ.

У заяві бюро значиться, що збитки підтверджені відповідним висновком аналітичних матеріалів сформованих  фахівцями БЕБ.

При цьому Агентство з розшуку та менеджменту активів після запиту БЕБ виявило близько мільярда гривень на рахунках підприємців, підозрюваних у несплаті податків. В АРМА зазначили, що виконуючи державні контракти, підозрювані здійснювали фіктивні оборудки та ухилялися від сплати податків.

Читайте також: Міноборони дійсно закуповувало продукти за завищеними цінами – НАБУ

Зазначимо, що напередодні компанія "Міт Пром" заявила про «вимушену призупинку діяльності»  через блокування роботи підприємства представниками БЕБ. В компанії стверджують, що через дії представників БЕБ було повністю заблоковано процес відвантаження продуктів харчування на потреби армії.

Нагадаємо, в січня минулого року ZN.UA опублікувало розслідування Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У матеріалі йшлось про те, як міністерство підписало угоду на 13 мільярдів із фірмою зі статутним капіталом у тисячу гривень. Тобто, МО під час війни уклало угоду з фірмою–"прокладкою". До прикладу яйця Міноборони закуповувало по 17 гривень за штуку, коли роздрібна ціна в магазинах складала близько 7 гривень за одиницю.

Однак на харчах скандал навколо закупівель Міноборони не закінчився. У  статті «Хороша і погана новини про корупцію в Міноборони»  Юрій Ніколов та Віталій Кононученко  розповіли, як восени 2022 року Міноборони України закупило куртки та шоломи для ЗСУ за завищеною втричі ціною. При цьому замість зимового одягу в країну зайшов літній. Міністр оборони Олексій Резніков офіційно заперечував цю інформацію та навіть запропонував парі журналістам, однак врешті цей скандал призвів до його відставки.