UA / RU
Підтримати ZN.ua

Підозрюваного у хабарництві ексголову Верховного суду Князєва зупинили біля кордону з Румунією

Нещодавно ВАКС зняв із нього електронний браслет.

Колишній голова Верховного суду України Всеволод Князєв, якого підозрюють у хабарництві, нібито намагався втекти з України. Його затримали у селі Солотвино Закарпатської області за кілометр від румунського кордону, повідомив журналіст Віталій Глагола. Зазначається, що Князєв був пасажиром у автомобілі Voskswagen.

Джерела ZN.UA у НАБУ і САП не відтвердили цю інформаціюю. Прикордонники перевірили у Князєва документи, з’ясували мету перебування, але не затримували. Також дозвіл для виїзду з України йому не надавали. 

Читайте також: ВАКС вирішив арештувати Жеваго у справі про хабар Князєву

За інформацією Глаголи, наразі Князєв знаходиться у відділі прикордонної служби «Солотвино». Там уточнюють його мета перебування біля адмінмежі та перевіряють версію щодо можливої спроби незаконного перетину державного кордону України.

Пізніше інший журналіст Юрій Бутусов уточнив, що машину, пасажиром якої виявився Князєв, зупинили о 16:40 у селі Нижня Апша у 400 метрах від державного кордону. Прикордонники нібито запропонували йому покинути межі області.

«Протиправних дій із боку Князєва не зафіксували. Обшук не проводився, підстав для затримання не знайшлось», - додав Бутусов.

Читайте також: Я у відпустці: підозрюваний у хабарництві Князєв прокоментував своє «затримання» біля кордону

Наприкінці травня Вищий антикорупційний суд вирішив зняти електронний браслет із Князєва, оскільки той пожалівся, що на вимкнення вдома світла та вплив обмежувального пристрою на здоров’я.

Перед цим Нацагентство з питань запобігання корупції склало на Князєва протокол про отримання «подарунка». За даними НАЗК, суддя орендував квартиру у Печерському районі (Липки) Києва площею 133 кв. м. за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла (1000 гривень на місяць). Різниця між фактичною та ринковою вартістю оренди і була цим незаконним подарунком.

У квітні Державна виконавча служба наклала арешт на усе майно та банківські рахунки Князєва, аби стягнути на користь держави вище зазначену суму. Уже в липні ВАКС із деяких його грошей зняв ці обмеження.

Читайте також: У ВРП підтримали звільнення Князєва з посади судді Верховного Суду

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро викрило голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів. Гроші Князєв нібито отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго. У цій же справі проходить адвокат-посередник Олег Горецький. Також НАБУ оголосило підозру Жеваго у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду. У березня Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно Князєва.

Детальніше про справу читайте у статтях «Король помер. Хай живе король!» та «Справа Князєва. Навіщо слідство пішло на угоду з адвокатом Горецьким і чому судді ВС залишилися без підозр?» редакторки відділу політики ZN.UA Інни Ведернікової.