UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ніхто з керівництва ОП добровільно не подав декларацію – НАЗК

Багато народних депутатів, міністрів і суддів КСУ також не виявили бажання задекларувати статки.

На тлі призупинення обов’язкового електронного декларування через повномасштабну війну РФ проти України наразі жоден з представників керівництва офісу президента добровільно не подав свої відомості до державного реєстру декларацій. Про це повідомив заступник голови Національного агентства з питань запобігання корупції Артем Ситник у інтерв’ю "Є питання"

"Дві декларації подано (від ОП – ред.), але це декларації, пов’язані зі звільненням. Тобто, керівники офісу на сьогоднішній день декларацій не подавали", – заявив він, відповідаючи на запитання.

За словами Ситника, аналогічною є ситуація і з декларуванням судей Конституційного суду. З них теж ніхто не захотів добровільно подати свої дані.

Невисока статистика декларування також серед народних депутатів України, міністрів та очільників ОВА/ОДА.

"З депутатів тільки 28 подали щорічні декларації. Якщо ми говоримо про керівників військових адміністрацій чи державних обласних адміністрацій, то з 30 таких посадовців чинних лише п’ять подали свої декларації. А ми знаємо прекрасно, який обсяг коштів освоюється кожен день, у тому числі й благодійних. Це було б дуже ефективно, мати ці декларації і в ході фінансового контролю перевіряти доброчесність використання цих коштів … Якщо ми говоримо про членів уряду, то лише один міністр – міністр освіти – подав декларацію", – розповів заступник голови НАЗК.

При цьому Ситник вказав на більш високі показники подання декларацій серед чиновників нижчого рівня. За його словами, серед усіх декларатів уже близько 60% добровільно внесли свої дані.

"Тобто, чиновники більш низького рівня не вбачають ніяких проблем, ніяких ризиків у тому, щоб подати цю декларацію. Ризики і проблеми бачать тільки ті, чиї посади пов'язані з більшими корупційними ризиками. Ми говоримо про тих людей, які займають високі посади і чомусь постійно намагаються видумати якісь аргументи щодо невідновлення декларування", – зазначив Ситник.

Читайте також: Зеленського закликають посприяти відновленню декларування політиків

Він додав, що багато депутатів і інших високопоставлених осіб розраховують на неможливість проконтролювати їхні доходи й витрати, поки не буде відновлено обов'язкове електронне декларування. Однак це не так, оскільки НАЗК також має інший інструмент, що продовжує ефективно використовувати, – моніторинг способу життя.

"Якщо ми знаходимо різницю між видатками і доходами, і ця різниця не пояснюється законними джерелами, то ми складаємо обґрунтований висновок. Один з останніх таких висновків стосувався народного депутата від «Слуги народу» Павла Халімона (йдеться про можливе незаконне збагачення на 10 млн грн – ред.). Зараз уже зареєстроване кримінальне провадження генеральним прокурором за цим фактом", – уточнив Артем Ситник.

Нагадаємо, на початку лютого петиція з вимогою відновити обов'язкове декларування статків посадовців та депутатів набрала 25 тисяч підписів. Тепер її повинен розглянути президент України Володимир Зеленський.