UA / RU
Підтримати ZN.ua

НАБУ обіцяє через місяць повідомити результати службового розслідування щодо "зливів" справ – Радіна

Наразі немає окремого розслідування щодо витоків інформації.

У понеділок, 15 липня, в приміщенні Національного антикорупційного бюро відбулось виїзне засідання комітету з антикорупційної політики Верховної Ради щодо “зливів” інформації зі справ Бюро. На засіданні був присутній директор НАБУ Семен Кривонос.

Як повідомила очільниця комітету Анастасія Радіна, до 15 серпня НАБУ має повідомити результати одного зі службових розслідувань та санкції щодо причетних осіб, які запропонує дисциплінарна комісія. 

“Фінальне рішення щодо звільнення причетних осіб має ухвалити директор НАБУ — це його безпосередня відповідальність. Комітет очікує від бюро результатів упродовж вказаного строку, а також проведе окреме засідання щодо заслуховування результатів розслідування”, – розповіла Радіна.

Також вона зауважила, в НАБУ не проводять окремого службового розслідування щодо витоків інформації з розслідувань. Наразі лише розглядається лише ймовірний тиск на викривача і незаконні вказівки детективам.

Читайте також: Ексдиректор НАБУ Ситник прокоментував скандал про "зливи" на Банкову

За словами Радіної, що на думку присутнього на засіданні комітету керівника САП Олександра Клименка, система запобіжників у НАБУ не спрацювала через надмірну концентрацію повноважень в руках однієї особи. Зокрема ця особа керувала і конкурсною, і дисциплінарною комісією, і координувала детективів та оперативний підрозділ. 

“Ця особа — перший заступник директора НАБУ. Нагадаю, Перший заступник директора НАБУ по закону не є керівником органу досудового розслідування, а отже не несе відповідальності за слідство, а також не має терміну повноважень. Працюємо над рішенням, яке системно розв'яже цю проблему”, – зауважила очільниця комітету.

Вона наголосила, якщо після службових розслідувань НАБУ буде неспроможним до самоочищення, то депутати будуть змушені “запропонувати і інші законодавчі зміни, покликані відновити довіру до органу”. Зокрема, може бути проведено переатестацію деяких працівників Бюро.

22 травня, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Національна поліція провели обшуки у помешканні співробітника одного з підрозділів НАБУ через витік інформації у резонансній справі. Згодом в САП пояснили, що йдеться про справу щодо колишнього голови Дніпропетровської ОВА Резніченка та його партнера, чинного консультанта ОПУ Юрія Голика – під час «Великого будівництва» зникло півтора мільярда гривень. У ході слідства виявилося, що Голик отримував детальну інформацію про перебіг розслідування НАБУ через посередника, бізнесмена й колишнього голову Броварської РДА Георгія Біркадзе.

Через деякий час Кривонос усунув свого першого заступника Гізо Углаву від виконання службових обов'язків для «забезпечення об'єктивного розслідування» ймовірного витоку даних, а НАБУ та САП домовились про спільне розслідування справи. 

Повну історію, її витоки та можливі наслідки читайте у матеріалі Інни Ведернікової «У пошуках «крота». Чим може закінчитися криза між НАБУ та САП».