UA / RU
Підтримати ZN.ua

На території Києво-Печерської Лаври виявили 36 незаконних новобудов – ЗМІ

Аудитори також зафіксували факти незаконної передачі в користування пам’яток культурної спадщини та руйнування пам’ятки.

Державна аудиторська служба України виявила багато порушень під час ревізії шляхом інвентаризації та обстеження території Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" в столиці. Зокрема, йдеться про 36 нових незаконно збудованих споруд, пише LB.ua з посиланням на власні джерела.

Згідно з відповідними документами, серед споруд багато МАФів, а також пам’ятників і господарських будівель. Вони розташовані на території Нижньої Лаври та використовуються Чоловічим монастирем Української православної церкви (Московського патріархату).

Як зазначили співрозмовники видання, усі приміщення є комерційними чи господарськими та не мають безпосереднього відношення до чернечого життя.

LB.ua

LB.ua

Читайте також: Бореться з колаборантами та ініціював церковний суд над патріархом Кірілом: в УПЦ хочуть позбавити сану священника Андрія Пінчука

Аудитори також з’ясували, що керівництво Чоловічого монастиря УПЦ МП знищило одну з пам’яток архітектури Лаври – старовинну огорожу на вулиці Ближньопечерській. Було зафіксовано й факти незаконної передачі об’єктів культурної спадщини в користування Київській метрополії, Приватній академії та Академії УПЦ.

Раніше керівництво Національного заповідника "Києво-Печерська Лавра" попередило, що Чоловічий монастир "Свято-Успенська Києво-Печерська Лавра УПЦ МП" повинен звільнити будівлі та споруди Лаври до 29 березня.

Стратегія української влади в церковному питанні стає все прозорішою: йдеться до заборони діяльності структур Московського патріархату на території України. З якими ризиками це пов'язано – розбирає Катерина Щоткіна у статті "«Святая Русь», напіврозпад".