UA / RU
Підтримати ZN.ua

Глава САП пояснив де зараз телефон, який мав бути доказом у справі про втручання в діяльність Венедіктової

Клименко назвав причини того, чому справи порушені щодо самої Венедиктової через її втручання в діяльність прокурора, яке могло перешкодити врученню підозри суддям ліквідованого ОАСК у справі «плівок Вовка», не мають судової перспективи

У грудні в інтерв’ю ZN.UA головний детектив Національного антикорбюро Андрій Калужинський підтвердив, що НАБУ продовжує розслідувати справи щодо втручання в діяльність прокурора, яке могло перешкодити врученню підозри суддям ліквідованого ОАСК у справі «плівок Вовка». Мова йде про справи  відносно колишньої генпрокурорки Ірини Венедіктової. Однак глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександр Клименко, з яким поспілкувалась Інна Ведернікова, заявив в інтерв’ю ZN.UA, що відповідні провадження не мають перспективи і не віднесені до підслідності НАБУ.

Клименко підтвердив слова Калужанського, що САП у свій час витребувала всі кримінальні справи за зазначеним фактом. Одну забрали у Служби безпеки, іншу – в Державного бюро розслідувань. Третя справа і так була в НАБУ.

«За результатом їхнього вивчення було встановлено, що за частиною епізодів закінчилися строки давності притягнення до кримінальної відповідальності, оскільки діяння, передбачені статтею 343 Кримінального кодексу України (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу), не є злочином, а лише проступком. Строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення проступку становить лише два роки, в деяких випадках — три. А кримінальні провадження стосувалися подій, що відбулися влітку 2020 року», - зазначив Клименко.

Читайте також: Глава САП впевнений, що буде розслідування зливу матеріалів справи Князєва та причетності свого заступника Синюка

За його словами, єдиним «живим» кримінальним провадженням був епізод щодо здійснення  несанкціонованого запису розмови прокурорів Офісу генерального прокурора в одному з ресторанів міста Києва. Такі дії, пояснив глава САП є злочином і кваліфікуються за статтею 359 КК України.

«Але, на мою думку, будь-який результат розслідування цих кримінальних проваджень не призведе до направлення справи до суду. Навіть якщо я помиляюсь, і вона буде направлена до суду якимось іншим органом, то цим судом точно не буде Вищий антикорупційний суд, оскільки жодна зі статей не є корупційною, а значить, не підслідна НАБУ і не підсудна ВАКС. Ми ж самі говоримо про те, що всім треба дотримуватися вимог статті 216 Кримінального процесуального кодексу України стосовно підслідності. У всіх цих епізодах прокурор визначив підслідність за іншим органом досудового розслідування відповідно до вимог КПК України», - додав Клименко.

На питання, де зараз телефон Венедіктової, який мав би проходити як доказ у справі колишньої генпрокурорки, Клименко відповів, що таке провадження справді існує і в ньому є телефон, але він не належить Венедіктовій.

«Але на ньому, згідно з матеріалами кримінального провадження, мало би бути збережено низку записів, що стосуються розмов попереднього генерального прокурора. Зміст цих розмов мені на даний час невідомий», - зазначив Клименко.

Він пояснив, що коли очолив САП, то вивчав і заслуховував усі кримінальні провадження. І під час заслуховування відділу детектива Олександра Омельченка встановив, що в одному з проваджень, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом втручання, але вже в діяльність генерального прокурора, є телефон, на якому є записи розмов, що їх невстановлені особи використовували нібито для впливу на попереднього генерального прокурора.

Читайте також: Глава САП пояснив, чому чотирьом суддям Верховного Суду досі не вручили підозри у справі Князєва

«Під час заслуховування з’ясувалося, що телефон знаходиться за межами САП і НАБУ. За версією прокурорів, він зберігався подалі від Києва через війну. Після того, як за кілька днів телефон усе ж з’явився у матеріалах кримінального провадження, він був заблокований, а пароль від телефону зник. За поясненнями прокурорів, вони або не слухали записів, перш ніж направити на експертизу, або ж просто забули їхній зміст», - додав Клименко.

Крім того, за словами глави САП, експерт Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (керівник Олександр Рувін. — І.В.), який проводив експертизу, також не пам’ятає пароля від телефону. При цьому  змісту розмов, які були на записах, не пригадує, і чому змісту розмов не відобразив у самій експертизі, пояснити не може.

Глава САП додав, що детективи підрозділу НАБУ (йдеться про підрозділ під керівництвом Бориса Індиченка. — І.В.), які здійснювали досудове розслідування в цьому провадженні, як і їхні керівники, також нічого не змогли пояснити як щодо телефону, так і щодо провадження загалом. Відбувалося це, як зазначив Клименко, ще до призначення нового директора бюро.

«Після встановлення цих фактів групу прокурорів і групу детективів було змінено, а телефон передано до НАБУ для розблокування. На даний час, за моєю інформацією, в справі самого колишнього генерального прокурора так і не допитали щодо деталей та обставин. Телефон уже розблокований, і ми маємо встановити зміст записів, їхню справжність і відсутність несанкціонованих втручань у телефон з метою змінити чи замінити вказані записи, розслідування триває. Але у справі дійсно дуже багато дивних збігів, які навіть більше схожі на закономірності. Тому не виключено, що в цій справі доведеться також розслідувати дії детективів і прокурора», - підсумував Клименко.

Читайте також: ЦПК подав заяву про злочин та скарги на заступника керівника САП Синюка і прокурора Омельченка через їхні дії в справі Князєва

Нагадаємо, раніше Андрій Калужанський заявив в інтерв’ю ZN.UA,  що НАБУ продовжує розслідування кількох справ по факту втручання в діяльність прокурора, що могло перешкодити врученню підозри суддям нещодавно ліквідованого Окружного адміністративного суду Києва у справі плівок керівника суду Павла Вовк. За його словами, у той день (мова про 16 липня 2020 року), коли заступник генпрокурора Андрій Любович підписав підозри суддям ОАСК і намагався внести інформацію про підозри до Єдиного реєстру досудових розслідувань, він зрозумів, що його флешка заблокована. Однак після звернення з відповідним рапортом флешку відразу розблокували.

На той момент процесуальне керівництво здійснювали прокурори ОГП, але тодішній керівник департаменту Офісу генерального прокурора з посиланням на вказівку керівництва заборонив своїм підлеглим брати участь у врученні підозри.

У січні цього року Ірину Венедіктову викликали на допит НАБУ. За даними ZN.UA, приводом для допиту Венедіктової могла стати справа про можливе втручання ексгенпрокурора в діяльність прокурора Андрія Любовича у справі колишнього голови ОАСК Вовка.