UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ексглава ВС отримав задорогий подарунок: суд вирішив конфіскувати у Князєва понад 900 тисяч грн

Закон передбачає, що судді можуть отримувати подарунки, що не перевищують певну вартість.

Печерський райсуд Києва вирішив конфіскувати в ексголови Верховного суду Всеволода Князєва понад 900 тисяч гривень, повідомили в Нацагентстві з питань запобігання корупції. Його визнали винним в отриманні подарунка, вартість якого перевищувала дозволену.

«Печерський райсуд Києва за матеріалами НАЗК визнав винним ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва у порушенні встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків. Суд зобов’язав Князєва сплатити штраф у 2 550 грн та конфіскував подарунок в 906 600 грн», – повідомили в НАЗК.

Там пояснили, що згідно з ч. 2 ст. 23 Закону України «Про запобігання корупції», суддям заборонено приймати подарунки, якщо їх вартість перевищує два прожиткових мінімуми для працездатних осіб. Станом на 2023 рік один такий прожитковий мінімум складає 2684 грн.

Однак, як зазначили в НАЗК, Князєв порушив цю заборону та прийняв подарунок у вигляді оренди квартири у Печерському районі (Липки) Києва за ціною, суттєво нижчою від мінімальної ринкової вартості оренди житла. Площа квартири складала 133 кв.м. 

«На підставі договору оренди нерухомого майна, укладеного наприкінці 2017 року, суддя винаймав квартиру для проживання із щомісячною платою 1 тис. грн», – підсумували в НАЗК.

Читайте також: ВРП відкрила провадження щодо підозрюваного у хабарництві ексголови Верховного Суду Князєва

Нагадаємо, у НАБУ заявили, що викрили голову Верховного Суду Всеволода Князєва на отриманні хабаря у розмірі 2,7 мільйона доларів. Гроші Князєв начебто отримував від людей, які виступали за рішення суду саме на користь олігарха Костянтина Жеваго. У цій же справі проходить адвокат-посередник Олег Горецький, йому вже винесли вирок. Також НАБУ оголосило підозру Жеваго у наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду.

Зараз Князєв знаходиться під вартою до 2 лютого 2024 року з можливістю внесення 20 мільйонів гривень застави. Зауважимо, Вищий антикорупційний суд вже декілька разів зменшував її розмір – від початку вона складала 107 мільйонів гривень.

Детальніше про кейс читайте у статті Інни Ведернікової «Справа Князєва. Навіщо слідство пішло на угоду з адвокатом Горецьким і чому судді Верховного суду залишилися без підозр?».