UA / RU
Підтримати ZN.ua

Апеляція ВАКС залишила екснардепа Микитася під домашнім арештом

Чому таке рішення виглядає дивним.

Апеляційна палата ВАКС підтримала рішення слідчого судді і залишила екснардепа Микитася під домашнім арештом, повідомляє у Telegram Центр протидії корупції.

"Рішення ухвалили судді Михайленко, Семенников та Панкулич. Мотиви суду поки невідомі, хоча загалом рішення виглядає досить дивно. Наприклад, якщо пригадати історію Микитася і його запобіжних заходів", - йдеться в інформації центру.

Центр протидії корупції нагадує, що у жовтні 2019 року після підозри у справі квартир для Нацгвардії Микитась сідає в СІЗО, але одразу ж за нього вносять 80 млн грн застави. Потім екснардеп порушує обов'язки, втрачає 30 млн грн, які стягують до бюджету. Запобіжний захід змінюють, він знову сідає в СІЗО, оскільки не може внести додатково 50 млн грн (альтернативну заставу підняли до 100 млн грн). Сидить під вартою до грудня 2020 року.

"У грудні 2020 року Микитась іде на угоду із САП, нібито дає викривальні показання щодо Татарова, добровільно відшкодовує 50 млн грн збитків у справі квартир для Нацгвардії. Виходить із СІЗО. Менш ніж за місяць знову сідає в СІЗО по “штучній” справі МВС про нібито викрадення людини. Проводить Новий рік і Різдво під вартою, на початку березня 2021 року справу Татарова зливають через Венедіктову, ОГП, СБУ і суди. І після цього Микитась виходить із СІЗО під домашній арешт", - повідомляє ЦПК.

У жовтні минулого року Микитась знову сідає у СІЗО у справі ймовірного хабаря меру Дніпра Філатову. Спершу призначають варту із заставою у 260 млн грн. Апеляція зменшує розмір до 100 млн грн. Потім заставу постійно зменшують: 85 - 80 - 40 - 20. У липні 2023 року Микитась вносить 20 млн грн застави і виходить із СІЗО.
І нарешті, в жовтні 2023 року він отримує нову підозру у справі щодо ймовірного заволодіння 307 млн грн Міноборони. Прокурор САП просить суд взяти його під варту із заставою у 134 млн грн, але суд призначає цілодобовий домашній арешт.

Читайте також: Микитась міг отримати нову підозру. Цього разу за вкрадені у Міноборони 307 млн грн

Нагадаємо суть справи. 136 сховищ для боєприпасів у трьох військових частинах вирішили збудувати після низки пожеж на арсеналахБудівництвом усіх споруд мали займатись компанії із корпорації «Укрбуд». Один підряд на 1,95 млрд грн отримало ТОВ «БК «Укрбудмонтаж», ще два – на 2,3 млрд грн – ТОВ «Північно-український будівельний альянс» (скорочено «ПУБА»). Перша компанія тоді була записана на дружину Максима Микитася, друга – на його помічника у Верховній Раді Андрія Якусевича. Обидві фірми входили до корпорації «Укрбуд».

За даними слідства депутат та його помічник організували прийняття змін до постанов КМУ, які дозволили перерахувати 80% авансу на будівництво. Попри те, що гроші надійшли на рахунки компаній, будівництво об’єкта фактично не розпочали, а виділені кошти вивели на рахунки інших підконтрольних компаній.

Як так сталось, що правоохоронці навіть не спробували знайти вкрадені Микитасем гроші, а "Укрбуд" — лише вивіска держкомпанії, що приховувала приватних «падчерок», які і зараз успішно будують і продають, читайте у в розслідуванні Георгія Могильного «Врятувати рядового Микитася. Що і хто ховається за оборудками «Укрбуду» на ZN.UA