UA / RU
Підтримати ZN.ua

Шаповал: Потрібно припиняти гру в умовну юридичну рівність партій

На думку Володимира Шаповала, парламентські політсили повинні повністю формувати виборчкоми, щоб не допустити до цього процесу технічні партії

Для того, щоб технічні партії не могли брати участь у формуванні виборчкомів, потрібно розробити методи їх відсіювання. Про це в інтерв'ю ZN.UA заявив голова Центральної виборчої комісії Володимир Шаповал.

Шаповал назвав несправедливим той факт, що «Свобода» і «УДАР», що стали парламентськими політсилами, не мали свого представництва в виборчкомах.

«У майбутньому це слід виправити. Що стосується усіляких екзотичних партій, то існують юридичні інструменти їх відсіювання. Потрібно припиняти гру в так звану умовну юридичну рівність партій. У Сполучених Штатах є Демократична і Республіканська партії, які, згідно із законом, мають особливий статус, і є інші. Виборчий закон повинен грунтуватися на політичних реаліях», - зазначив він.

На думку голови ЦВК, парламентські партії повинні повністю формувати виборчкоми, але за умови, що не буде мажоритарної складової.

«Однак використовувана в нас пропорційна система із закритими списками - це теж дуже негативне явище. Особисто я за пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками. Але не дуже вірю, що найближчим часом така модель буде втілена в життя. Хто захоче втрачати важелі внутрішнього корпоративного впливу? Швидше, спробують повернути мажоритарну модель», - вважає Шаповал.

«Виборча система підлаштовується під інтерес більшості. Щось зміниться лише тоді, коли стане вигідно. Так було завжди», - додав він.

Подробиці читайте в свіжому номері «Дзеркало тижня. Україна» в інтерв'ю Сергія Рахманіна з Володимиром Шаповалом. !zn

Читайте також:

Голова ЦВК вважає, що Центрвиборчком не повинен втручатися в силові протистояння на виборах

Шаповал: Якщо інформація про фальсифікації знайде підтвердження, це буде вимагати порушення кримінальних справ


Глава ЦВК пригрозив достроково припинити повноваження окружкомів у 211 і 223 округах, якщо їхня робота не буде розблокована