UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зрив угоди про припинення вогню в Газі може спровокувати Іран на атаку проти Ізраїля — The Hill

Переговори про припинення вогню стримували Іран від атаки.

Очевидний провал домовленості про припинення вогню і звільнення заручників у Газі викликає побоювання, що серйозна ескалація конфлікту на Близькому Сході не за горами. Державний секретар США Ентоні Блінкен відвідав Близький Схід цього тижня, щоб сприяти укладанню угоди, але він поїхав, не досягнувши жодної важливої домовленості, а Ізраїль і ХАМАС все ще мають розбіжності з головних питань, інформує Бред Дресс, військовий репортер газети The Hill.

Переговори про припинення вогню були серед факторів, які, очевидно, стримували Іран від помсти Ізраїлю за вбивство лідера ХАМАСу Ісмаїла Ганії в Тегерані минулого місяця. Але тепер, коли угода про припинення вогню, схоже, перебуває на межі зриву, іранські лідери можуть відчути більшу потребу завдати удару по Ізраїлю, в той час, як підтримуване Іраном бойове угруповання "Хезболла" може також почати атаку з Лівану.

Джон Ханна, старший науковий співробітник Єврейського інституту національної безпеки Америки (JINSA) вважає, що Іран швидше за все, виважено підходитиме до будь-якої відповіді Ізраїлю.

Читайте також: Більшість бойових літаків Ірану і їхнє озброєння застаріли — військовий аналітик

Раніше речник КВІР зазначив, що відповідь Ірану на вбивство Ізраїлем лідера ХАМАСу у Тегерані може зайняти багато часу. Це свідчить про те, що Іран не буде поспішати з очікуваною відплатою, яка викликала побоювання щодо регіональної війни на Близькому Сході.