UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Золоте дно 2": в NEXTA опублікували продовження розслідування про Лукашенка

Там згадуються такі поняття як "лукашисти" та "лукашиська держава". 

Журналісти NEXTA опублікували продовження розслідування про білоруського диктатора Алєксандра Лукашенка під назвою "Золоте дно 2". Там йдеться про контрабанду товарів через Білорусь та роль самопроголошеного президента РБ у схемах. Розслідування можна переглянути в соціальній мережі YouTube.

У матеріалі розповідається про постачання в республіку продукції з підробленими сертифікатами, контрабанду в Європу цигарок та про людей, які є наближеними до Лукашенка. 

Доволі часто у розслідуванні згадується ім'я старшого сина диктатора Віктора Лукашенка. Він займається постачанням квітів з Нідерландів через Білорусь. Також йому належить компанія "beCloud" – монополіст на ринку надання зв'язку 4G і 5G.

Згадується також друг самопроголошеного президента Олексій Олексин - білоруський бізнесмен, який володіє проектами "Енергоойл" та "Інтер Тобакко". Він разом з Олександром Зайцевим і Миколою Воробйом також є власниками компанії ""Бреміно груп" - оператора особливої ​​економічної зони "Бреміно-Орша" та низки інших логістичних комплексів.

У фільмі також розповідається, як після введення Росією ембарго через логістичний центр "Бреміно" в РФ йшли груші з країн ЄС. Їх постачали з європейськими сертифікатами через литовську "прокладку". Через "Бреміно" груші йшли зі знижками та пільгами. На цій контрабанді Білорусь отримала близько 300 млн доларів. 

Читайте також: Співзасновник NEXTA просить про посилення охорони

Нагадаємо, Алєксандр Лукашенко відреагував на першу частину розслідування, назвавши її "калькою на фільм про російського президента". 

У попередній частині автори NEXTA розповідають про резиденції Лукашенка, розкішний автопарк, яким користується диктатор, про дорогі подарунки, а також про витрати держави на потреби самопроголошеного президента та його сім'ї.

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежників та «швидку допомогу». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака перебував опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

Детальніше про те, що означає викрадення білоруськими силовиками опозиціонера Романа Протасевича і що слід робити Україні, читайте в статті Володимира КравченкаЗона, заборонена для польотів”.