UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зміна клімату може призвести до зникнення цілих країн — The Guardian

Тепер важко заперечувати реальність кліматичної кризи.

Глобальне потепління вище 1,5 ° С стане катастрофічним для тихоокеанських острівних держав і може призвести до втрати цілих країн через зростання рівня моря протягом століття, пише The Guardian.

Тихоокеанський регіон довгий час вважався одним із маркерів кліматичної кризи, оскільки він постраждав від катастрофічних циклонів, підвищення рівня моря та солоності води, стійкої посухи, що унеможливлювало вирощування сільськогосподарських культур. Очікується, що ці критичні наслідки будуть загострюватися за частотою із подальшим нагріванням планети.

Попередження надходять у той час, коли Міжурядова група експертів зі зміни клімату опублікувала свою знакову доповідь про глобальне потепління, яка показала, що викиди парникових газів потрібно скоротити вдвічі, щоб обмежити підвищення температури планети до 1,5 градусів вище доіндустріального рівня — ціль, яка була включена до Паризької кліматичної угоди лише після постійного лобіювання лідерів тихоокеанських країн.

«Звіт дуже тривожний. Все набагато гірше, ніж ми вважали. Підвищення рівня моря, втрата земель та можливе ​​зникнення цілих країн у межах століття», - каже посол Фіджі та постійний представник при Організації Об'єднаних Націй Сатьєндра Прасад.

У звіті представлено п'ять сценаріїв, що ґрунтуються на різних рівнях викидів CO2 та інших парникових газів. Відповідно до сценаріїв високих та дуже високих рівнів викидів прогнозується, що до кінця століття глобальне потепління досягне 3,6 і 4,4 градуса вище доіндустріального рівня. Навіть у проміжному сценарії глобальне потепління у 2 градуси створить багато проблем.

У доповіді було виявлено, що кожні додаткові 0,5 С глобального потепління спричиняють помітне збільшення інтенсивності та частоти теплових хвиль, надмірних опадів, посух та інших екстремальних погодних явищ.

Прасад каже, що вплив глобального потепління відчувався у Тихому океані роками.

«Катастрофічні повені та шторми відбувалися зі значною частотою: аномальні події, які спостерігалися раз на 50–100 років почали траплятися кожні 10 років. Одразу можна припустити, що катастрофічні циклони, суперциклони, тривала посуха стануть набагато частішими та інтенсивнішими на маленьких тихоокеанських островах», - додав він.

У новому звіті Greenpeace Australia Pacific висвітлено сувору несправедливість щодо кліматичної кризи, з якою зіштовхнувся Тихоокеанський регіон, який є одним з регіонів із найнижчим рівнем викидів вуглецю у світі. Регіон відповідає лише за 0,23% світових викидів, але одним із перших почав відчувати катастрофічні наслідки підвищення глобальної температури.

«Ми побачимо підвищення рівня моря, це означатиме, що значна частина таких місць, як Кірібаті, Вануату, Соломонові острови, просто стане непридатною для життя», - каже керівник досліджень Greenpeace Australia Pacific Нікола Касуле.

Директор групи кліматичних активістів Джозеф Сікулу сказав, що кліматичний звіт був «тривожним, але не несподіваним».

«Ви вже могли зробити висновки з відсутності лідерства та амбіцій у глобальному плані щодо зміни клімату, саме в цьому напрямку ми й рухалися», - додав Сікулу.

Активіст також сказав, що тривожна реальність, про яку попереджають у звіті, і руйнівні реальні наслідки кліматичної кризи, що розгортається у всьому світі: лісові пожежі в США, спека в Канаді, пожежі в Сибіру, ​​Туреччині та Греції, повені в Китаї - це те, про що попереджали роками.

«Про це ми говоримо десятиліттями, тому що кліматична криза стояла на порозі задовго до того, як вона охопила всіх. Тихий океан завжди вважався маркером, що сигналізує про цю кризу. Тепер усі розуміють реальність кліматичної кризи», - сказав він.

Читайте також: Основні маркери зміни клімату критично погіршуються — The Guardian 

Сильні шторми та повені унаслідок загострення кліматичної кризи активізували переселення людей. Зокрема, зміна клімату підвищила внутрішню міграцію населення країн до рекордних показників у всьому світі. Останнім часом люди частіше покидають свої домівки через кліматичну кризу, ніж через ескалацію військових конфліктів.

Проблема зміни клімату стає дедалі серйознішою. Серія сильної посухи у Європі з 2014 року є найкритичнішою за понад дві тисячі років.

Дослідження проаналізувало кільця дерев починаючи з часів Римської імперії. Вчені заявили, що глобальне потепління є найбільш вірогідною причиною недавнього зростання екстремальної спеки.