UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: Сліди «Новачка» виявили в організмі Навального та на пляшці, з якої він пив

Спеціалісти Бундесверу дуже швидко долучилися до проведення розслідування за ініціативною клініки "Шаріте".

Фахівці знайшли сліди отруйної речовини з групи "Новачок" у шкірі, крові та сечі, а також на пляшці, з якої російський опозиціонер Олексій Навальний пив в день отруєння. Про це повідомляє видання Spiegel, яке цитує "Європейська правда". 

Зазначається, що про це повідомили фахівці Бундесверу, які дуже швидко долучилися до проведення розслідування за ініціативною клініки "Шаріте". Їм знадобилося декілька днів, аби встановити, що Навальний контактував з речовиною з групи "Новачок". Її сліди були мінімальними, та все ж спеціалісти змогли їх виявити. 

Пляшку, з якої Навальний пив того дня, зберегли його рідні та передали німецьким фахівцям. Існує ймовірність, що нею опозиціонер скористався тоді, коли отрута вже була у нього в організмі. 

Читайте також: Отруєння Навального: Лукашенко передав Росії нібито докази фальсифікації з боку Німеччини

2 вересня уряд Німеччини заявило, що російського опозиціонера Олексія Навального отруїли нервнопаралітичну речовиною «Новачок»Канцлер Ангела Меркель констатувала, що Навальний став жертвою злочину, і Кремль повинен відповісти за це.

ЄС і НАТО закликали Росію провести розслідування злочину і покарати винних. У свою чергу, МЗС України і Литви звинуватили в замаху на Навального Кремль і закликали світову спільноту посилити санкції проти РФ.

20 серпня Навального госпіталізували в Омську клініку після екстреної посадки літака, на якому він повертався в Москву з Томська. Попередньо однією з версій було отруєння непізнаним токсином. Згодом російські лікарі відкинули версію про отруєння і почали заявляти про "порушення обміну речовин".

22 серпня приватний літак ініціативи Cinema for Peace доставив Навального з Томська в Берлін.

Детальніше про отруєння Навального і тих, кому в Росії може бути вигідно його усунення, читайте в статті Олексія Їжак «Кремль грає чорними» в ZN.UA.