UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЗМІ: "Кремлеботам" наказали з України переключитися на Нємцова

Журналісти підготували новий нарис про їх роботу.

Журналісти Петербурзької газети "Мій район" спільно з "Новой газетой" розкрили одну з організацій, які наймають і координують діяльність проурядових "інтернет-тролів".

За даними журналістів, однин з "барлогів" таких коментаторів знаходиться на вулиці Савушкіна в спальному районі Петербурга. Колишній співробітник цієї компанії на умовах анонімності розповів, що потрапити на роботу туди нескладно.

"Єдиним критерієм при прийомі на роботу є питання: як ви ставитеся до чинної влади? Кажуть, ще перевіряють по поліцейській базі, судима людина чи ні. Володіння літературною російською мовою не обов'язкове", - цитує його НГ.

За словами співрозмовника газети континтент "тролів" різноманітний: "студенти, колишній відомий радіоведучий, інваліди, неформали, скіни, домогосподарки, навіть подружні пари". За дисципліною спостерігають суворо: запізнення, вихід з роботи раніше назначеного часу караються грошовими штрафами, двері в кабінети співробітники зобов'язані замикати, вікна - закривати.

Журналісти особливо відзначають роль таких "коментаторів" в очорненні вбитого опозиціонера Бориса Нємцова.

"Коли вбили Нємцова, робота кремлеботів перебудувалася: вони перестали мочити Україну (це їх рутинна щоденна робота) і були перекинуті на вбивство. Якщо ви тоді стежили за новинами, то могли бачити під усіма текстами про вбивство Нємцова сотні, а де й тисячі коментарів, де різними словами повторювалися одні й ті ж тези: вбивство - це провокація, Кремль тут не при чому, це опозиція вбила свого, щоб залучити побільше народу на марш. Плюс брудні жарти з приводу особистого життя вбитого. Це був танець на кістках, який триває і зараз. Навіть якщо хтось із них і щиро пошкодував про вбитого - робота є робота", - розповів співрозмовник НГ.

Видання також публікує списки нікнеймів "ботів" і основні пункти "темника" з приводу смерті Нємцова: його смерть використовують опозиція і Захід, Кремлю вона не вигідна, і т. д.

Західні ЗМІ вже неодноразово зазначали активність прокремлівських коментаторів. Forbes раніше писав, що президент РФ Володимир Путін кинув величезні ресурси на створення інформаційної альтернативної реальності, створивши цілу "армію тролів".