UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Жовті жилети" у Франції присвятили черговий марш пораненим поліцейськими протестувальникам

Незважаючи на жахливу спеку по вулицях міст Франції відбувся тригодинний марш "жовтих жилетів".

29 червня на вулиці Франції знову вийшли "жовті жилети" - це була вже 33-я акція протесту. Правда, на цей раз вона була менш численною - майже в два рази менше, ніж тиждень тому.

За даними МВС країни, число учасників маніфестацій досягло лише 5,8 тисячі осіб, що вдвічі менше, ніж 22 червня. При цьому в Парижі на вулиці вийшли 1,3 тисячі осіб, тоді як тижнем раніше їх було менше − 1,1 тисячі, повідомляє Кореспондент з посиланням на телеканал BFM.

#Acte33 : la manifestation contre les violences policieres s'est elance sous une chaleur etouffante. Thread à suivre. #GiletsJaunes #Paris pic.twitter.com/8lqe0eT3F7

- Brice I (@bi1192) 29 июня 2019 г.

Незважаючи на 37-градусну спеку колона протестуючих в столиці країни пройшла тригодинним маршем. Над колоною було піднято транспарант "Жовті жилети" - остання надія для демократії" і височіла встановлена на автоплатформі велика модель жовтого підводного човна, покликана символізувати міць руху.

Марш Парижем був присвячений "жовтим жилетам", які були поранені поліцейськими в ході придушення протестів населення.

#Rennes premier affrontement quelques minutes après le départ. Les #GiletsJaunes interdits de centre ville pic.twitter.com/jtByTLxKTm

- Samuel Nohra (@SamuelNohra) 29 июня 2019 г.

За інформацією МВС, з 17 листопада 2018 року, коли почалися протести, постраждали близько 2,5 тисячі маніфестантів, близько 100 з них були важко поранені, зокрема 70 − гумовими кулями.

Самі протестувальники спростовують ці дані. Вони стверджують, що кількість поранених складає близько трьох тисяч, з яких кілька сотень мають важкі поранення.

Найбурхливішою стала акція у Рене, де зіткнення маніфестантів з поліцією почалися з першої години руху колони. Хулігани підпалювали урни, розбивали огорожі автобусних зупинок і вікна відділень банків. Ставлення до протестувальників у Франції неоднозначне, але і до поліції теж. Бачачи жорстокість поліцейських, французи почали замислюватися: а чи правоохоронні це органи?

Нагадаємо, що перші масштабні акції протесту почали проходити у Франції в середині листопада 2018 року. Акції організовувалися рухом "жовтих жилетах", основну частину якого складали незадоволені автомобілісти. Основною метою акцій було висловлення протесту проти планів підвищення податку на бензин, проте з часом перелік претензій протестувальників значно розширився, зачепивши інші аспекти внутрішньої політики, у тому числі екологію і міграцію.

"Жовті жилети" все ще продовжують проводити акції протесту по суботах. Мета учасників - висловити невдоволення політикою уряду, який не прагне, на їхню думку, вирішувати матеріальні проблеми пересічних громадян.

Детальніше про те, чому "жовті жилети" вийшли на вулиці французьких міст, читайте у статті Олексія Коваля "Революція по вихідних" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".