UA / RU
Підтримати ZN.ua

Жителі Гази потонули, намагаючись дістати допомогу, яку скинули з повітря

Допомогу скинули над морем, аби уникнути випадкового травмування людей.

У вівторок влада Гази заявила, що кілька людей потонули, намагаючись дістати гуманітарну допомогу, яка впала в Середземне море, і це черговий випадок, коли повітряне десантування, ймовірно, призвело до загибелі людей. Вони закликали припинити повітряні десантування над територією і збільшити доставку гуманітарної допомоги наземним транспортом, пише The New York Times.

За словами Ахмеда Абу Камара, дослідника правозахисної групи EuroMed Rights, що базується в Газі, який розмовляв зі свідками, люди зайшли у воду з пляжу на півночі Гази в понеділок у другій половині дня, щоб отримати пакунки з гуманітарною допомогою. Близько десятка людей потонули, в тому числі щонайменше один, який заплутався в парашуті. Інші були доставлені в найближчу лікарню.

Урядовий офіс ЗМІ в Газі повідомив, що 12 людей потонули біля північного узбережжя, намагаючись дістати допомогу, яку скинули в море. Незалежно підтвердити деталі інциденту неможливо, так само  незрозуміло, яка країна відповідальна за це повітряне десантування.

«Три з приблизно 80 пакетів допомоги, скинутих Сполученими Штатами в понеділок, за повідомленнями, мали несправності парашутів і впали у воду», — заявила на прес-конференції у вівторок прес-секретар Пентагону Сабріна Сінгх, але додала, що вона не може підтвердити повідомлення про загибель людей.

Допомога була навмисно скинута над водою і мала бути доставлена на сушу вітром, щоб зменшити потенційну шкоду в разі, якщо парашути не розкриються, додала Сінгх.

Читайте також: У Газі загинули понад 100 людей, коли отримували гуманітарну допомогу. Сторони називають різні обставини обстрілу

Це не перший випадок загибелі людей, пов'язаний зі скиданням гуманітарної допомоги. Раніше цього місяця влада Гази заявила, що щонайменше п'ятеро палестинців загинули і ще кілька отримали поранення, коли на них впали пакети з гуманітарною допомогою, скинуті з повітря в місті Газа.

Організація Об'єднаних Націй та інші гуманітарні організації заявляють, що найдешевшим, найбезпечнішим і найефективнішим засобом доставки допомоги в Газу є вантажівки, а не літаки.

Однак кілька урядів, зокрема США, Франції, Йорданії та Єгипту, протягом останніх тижнів використовували повітряне десантування для доповнення допомоги, що прибуває наземним транспортом, а також закликали Ізраїль дозволити в'їзд більшої кількості вантажівок.

Читайте також: ЗМІ: Девід Кемерон звинуватив Ізраїль у блокуванні ключового контрольно-пропускного пункту у Секторі Гази

У понеділок Велика Британія вперше доставила понад 10 тонн допомоги в Газу з повітря в рамках місії, яку очолює Йорданія.