UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський розповів про три пункти Формули миру, які підтримують майже всі країни

За його словами, це хороший сигнал для початку роботи.

Президент України Володимир Зеленський під час спільного брифінгу з прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру заявив, що наразі Київ визначив основні пункти Формули миру, з якими готові працювати практично всі держави. Про це повідомляє Укрінформ.

"Ці пункти базуються саме на статуті ООН. Ми взяли три пункти – ядерна безпека, продовольча безпека і гуманітарний напрямок, там до речі, не тільки обмін, а й повернення вкрадених Росією, примусово вивезених в Росію українських діточок. Тобто ці 3 моменти дуже важливі. Можливо, ми будемо також говорити в ядерній безпеці і щодо атак на енергетику України", – сказав український лідер.

За його словами, усі держави об’єднані навколо згаданих трьох пунктів і це хороший сигнал для початку роботи.

"Після цього на технічному рівні наші люди, представники лідерів всіх держав будуть пропрацьовувати по деталях кожен з цих пунктів. Якщо ці три запрацюють, то все інше ми також зможемо вирішити, якщо дійсно країни хочуть закінчення цієї війни", – зазначив глава держави.

Зеленський також додав, що саме за такою схемою тривала робота над "зерновим коридором" і це дало хороші результати.

Читайте також: Ландсбергіс: Маємо не допустити того, щоб на Глобальному саміті миру виникли альтернативні мирні плани

Раніше Китай та Бразилія закликали провести "мирну конференцію", яку б визнала як Україна, так і Росія. Обидві країни оприлюднили заяву, в якій викладено "спільне розуміння" щодо шляху врегулювання російсько-української війни. Водночас КНР відмовляється бути присутнім на Саміті миру у Швейцарії на вищому рівні, аби докласти зусиль до припинення розвʼязаною Росією війни.