UA / RU
Підтримати ZN.ua

Зеленський поділився очікуваннями щодо запуску "Північного потоку-2"

За словами президента, навіть якщо "Північний потік-2" буде запущений, Україна зробить все, щоб реалізувати гарантії інших держав щодо забезпеченя її енергетичної безпеки.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що більшість країн робить все можливе, щоб запустити російський газопровід "Північний потік-2", при цьому Україна намагається протистояти будь-яким загрозам своєї безпеки. Про це глава держави зазначив під час свого другого пресмарафону в п'ятницю, 26 листопада.

"Ми повинні отримати з вами реальність. Більшість світу з ними дуже сильно працюють і роблять все, щоб запустити "Північний потік-2". І є в цьому світі Україна, яка протистоїть будь-яким загрозам своєї безпеки. Все, що можемо, ми робимо. Ми відтягуємо цей процес, ми розмовляємо з партнерами, які можуть провести санкційну політику. З цим напрямом ми працюємо дуже сильно. Тут ми подивимось на результат нового уряду", - сказав Зеленський. 

Він також додав, що навіть якщо "Північний потік-2" буде запущений, Україна зробить все, щоб реалізувати гарантії інших держав щодо забезпеченя її енергетичної безпеки.

"Ми будемо в цьому напрямі в безпеці. Кожна з наших сторін повинна виконати свої обов’язки і обіцянки", - підсумував президент. 

Також Зеленський поділився своїми очікуваннями від нового уряду Німеччини.

"Я очікую як будь-яка прогресивна людина предметних речей і результатів, які б нам допомогли і в економічній, і в енергетичній безпеці, і в спокої на українському Донбасі... Я хотів би, щоб була практична реалізація енергетичної безпеки України. Нам вдалося в грудні, коли була нормандська зустріч, домовитись...Я б хотів би, щоб ми могли розраховувати на цю допомогу, я хотів би, щоб "Північний потік-2" був не просто зброєю Росії і не просто бізнесом між деяками країнами Європи, включаючи Німеччину і Росію", - зазначив глава держави.

Читайте також: Кулеба закликав нову коаліцію Німеччини зайняти жорстку позицію щодо сертифікації "Північного потоку-2"

Якщо «Північний потік-2» буде добудований і запущений, то українська ГТС може залишитися незавантаженою вже до 2025 року. Це означає не лише втрату Україною мільярдів від транзиту російського палива до Європи, а й потенційні збитки європейських трейдерів, у яких зменшиться варіативність для поставок газу.

«Вони його отримуватимуть лише там і на тих умовах, які вкаже «Газпром». І навіть якщо спочатку росіяни запропонують знижку, аби перебити «українську» оскомину, то надалі на всіх чекає бізнес і нічого особистого. Однак коли українську «альтернативну» трубу вже буде знищено, пізно буде шукати конкурентні способи боротьби з «газовою дубиною» Кремля», - пишуть Юрій Ніколов і Олена Поканевич у своїй статті для читачів ZN.UA. Як Україні протидіяти такому сценарію і яку роль може зіграти Антимонопольний комітет - в їхній статті «Як підсилити позиції України в ситуації з «Північним потоком-2».